Schuldhulpverlening en armoededebat

Door Selma Hoekstra op 2 november 2020

In de schulden zitten is vreselijk. Het heeft impact; op je slaap, je sociale leven en op je gevoel van eigenwaarde. Soms is het een vicieuze cirkel waar je moeilijk uit komt en soms is het een opeenhoping van allerlei zaken waar je voor je gevoel geen invloed meer op hebt. De huidige coronacrisis had niemand voorzien maar zorgt in steeds meer groepen voor inkomensverlies en erger; schulden. De PvdA is dan ook blij dat het college aandacht heeft voor deze groepen en het perspectief-fonds wil verbreden om de mensen die hopelijk tijdelijk in een nare financiële situatie zitten, te helpen.

En noem het toeval, maar juist vandaag heeft het Nibud een onderzoek gepresenteerd dat ze onder 80 gemeenten heeft uitgevoerd. Een onderzoek naar het huidig ondersteuningssysteem van inkomens. De conclusie is dat het huidige beleid onvoldoende is om armoede tegen te gaan. Ook schrijven de onderzoekers dat met name jongeren tot 21 jaar met een bijstandsuitkering of minimumloon niet altijd goed geholpen worden door de gemeenten.

En ook mijn partij heeft zorgen over die jongere doelgroep, want alle maatregelen, zoals het perspectieffonds, is nog niet succesvol gebleken. Behalve de lange aanlooptijd hebben veel jongeren ook schulden hoger dan de de gestelde 5000 euro om in aanmerking te komen voor het fonds. Des te belangrijker is het om in een vroeg stadium die jongeren te bereiken. De participatieraad adviseert het college om de succesvolle spreekuren die nu gehouden worden op Deltion en Windesheim uit te breiden naar andere mbo- en hboscholen in Zwolle. Neemt het college dat advies over en zo ja wat zijn dan de verwachtingen ten aanzien van de aantallen jongeren die geholpen kunnen worden?

Mijn fractie is blij dat er na jaren onzekerheid en op aandringen van deze raad een plek is gevonden voor de voedselbank. Zeker nu – in coronatijd. Dit jaar ontvangen 330 zwolse huishoudens hulp, 22 procent meer dan vorig jaar. En dat terwijl de voedselbank aan de andere kant minder producten geleverd krijgt van supermarkten. En dat baart ons zorgen. Het zou mooi zijn als het college haar invloed en contacten inzet om de continuïteit van de voedselbank te garanderen. Juist omdat het netwerk en de infrastructuur gebruikt worden om  zoveel mogelijk mensen op de hoogte te brengen van alle regelingen.

Al met al is mijn fractie overwegend positief over de aanpak om armoede en schulden tegen te gaan. Toch is er wel een punt waar ik graag extra aandacht voor wil; namelijk de resultaten van het klanttevredenheidsonderzoek. Noem het naïef maar ik ben toch wel van geschrokken.

Want ondanks alle mooie regelingen, perspectieffondsen en preventiemaatregelen blijkt uit het het klanttevredenheidsonderzoek dat mensen die in de schuldhulpverlening terecht kwamen en intakegesprekken hebben gehad, teleurgesteld waren in de manier waarop ze werden behandeld. Ondanks het mooie cijfer van een 7,4, kregen mensen het idee dat er op hen neer werd gekeken en dat ze niet werden gezien als een volwaardig mens. Dat de regel belangrijker was dan de mens. Dat raakt mij.

We kunnen nog zulke mooie regelingen bedenken als we mensen niet met empathie kunnen benaderen, dan heeft het geen zin. Met de genoemde kwalificaties in het onderzoek vind ik niet verbazingwekkend dat mensen geen hulp zoeken of te lang doormodderen in een uitzichtloze financiële situatie. Het rapportcijfer 7,4 is gegeven omdat men geholpen werd, Maar ook de manier waarop men geholpen wordt doet ertoe. In het rapport staat dat er stappen zijn genomen voor een stress-sensitieve dienstverlening. Ik zou graag van de wethouder willen horen hoe die dienstverlening er uitziet en wanneer daar de eerste resultaten van worden verwacht. De PvdA zou graag zien dat die resultaten met de raad gedeeld worden.

Selma Hoekstra

Selma Hoekstra

Sinds 2018 ben ik actief in de gemeenteraad, eerst als burgerlid,  sinds 2020 als raadslid en sinds 2023 ook als vicevoorzitter van onze fractie. Ik ben van huis uit journalist en daardoor heb ik veel maatschappelijke ontwikkelingen van dichtbij gevolgd. Ik vind het belangrijk dat iedereen mee kan doen in deze maatschappij en zet mij

Meer over Selma Hoekstra