Sissen, nafluiten, uitschelden en ongewenste aanrakingen op straat. Meer dan 50 procent van alle vrouwen en velen uit de LHBTIQ+gemeenschap krijgen hiermee te maken. “Sinds 2017 wordt landelijk gewerkt aan een initiatiefwet”, zegt PVDA-raadslid Selma Hoekstra. “Maar dat duurt ons te lang. Een meldpunt seksuele intimidatie kan helpen.”
In 2017 diende de PvdA samen met andere partijen een motie in om seksuele intimidatie strafbaar te stellen. Hoekstra: “En hoewel deze motie door de gehele raad is aangenomen bleek het verbod te ingewikkeld om te handhaven. Toen en ook nu nog wachten we nog steeds op een landelijke initiatiefwet om seksuele intimidatie in openbare ruimte strafbaar te stellen.” Daarom stelt Hoekstra namens de PvdA vragen aan het college van burgemeester en wethouders.
Een oplossing zou een meldpunt kunnen zijn, zoals de gemeente Arnhem heeft. Hoekstra ziet dit ook als een goede mogelijkheid voor Zwolle: “Behalve dat vrouwen en de LHBTIQ+ hier hun verhaal kwijt kunnen en eventueel aangifte kunnen doen, wordt ook inzichtelijker hoe groot het probleem is. Melden blijkt een laagdrempelige manier. En dat is belangrijk omdat uit onderzoek blijkt dat veel ervaringen nu niet worden gedeeld.” Naast een meldpunt zou de PvdA ook graag zien dat er een campagne komt om bewustwording te creëren van de impact van sissen, nafluiten, uitschelden en ongewenste aanrakingen in openbare ruimtes. Hoekstra: “Er moet meer aandacht komen voor seksuele intimidatie.”
Hier kunt u de vragen lezen die Selma Hoekstra heeft opgesteld: Art 45 vragen seksuele intimidatie.