PvdA wil dat gemeente optreedt tegen foute verhuurders

Door Roberto Kist op 30 september 2021

Studenten die moeten betalen voor een bezichtiging, waar vervolgens ook nog eens tientallen tot wel honderd geïnteresseerden op afkomen. Of aan het eind van een bezichtiging een bod op een briefje moeten doen. “We krijgen steeds meer van dit soort zorgelijke signalen binnen, over verhuurders die extra geld binnen harken over de rug van studenten. Dat is onacceptabel”, zegt PvdA-fractielid en woordvoerder studentenzaken Roberto Kist.

“We hebben dit soort problemen al eerder aangekaart, maar een stevige aanpak was niet nodig volgens de toenmalige burgemeester. Nu we weer deze signalen krijgen, willen we van het college van burgemeester en wethouders weten wat ze dan wel gaan doen om dit soort misstanden tegen te gaan”, zegt Kist. In 2019 pleitte de PvdA al voor een vergunningsstelsel, om misstanden in de commerciële verhuursector tegen te gaan. Voor Kist zijn al deze geluiden aanleiding om toch weer de plannen voor zo’n vergunningstelsel uit de kast te halen. “Verhuurders van kamers of appartementen in Groningen hebben sinds 2019 een verhuurdersvergunning nodig. Dit geldt ook voor bureaus die bemiddelen in woonruimte voor studenten. Daarmee kun je een scheiding aanbrengen tussen malafide verhuurders en verhuurders die wél zorgen voor goede huisvesting.”

De PvdA vraagt het college met zogenoemde artikel 45 vragen om zo snel mogelijk met een plan te komen voor studenten. Daarnaast wil PvdA duidelijkheid over eventuele tekorten op het gebied van studentenhuisvesting.

 

Artikel 45 vragen – studentenhuisvesting_24-9-2021

Beantwoording art 45 vragen studentenhuisvesting 29 november 2021

Roberto Kist

Roberto Kist

Geboren in het Zwolse Wezenlandenziekenhuis in 1995 en vervolgens verhuisd naar Kampen. Opgegroeid in een echt arbeidersgezin waarin ik heb geleerd dat het belangrijk is dat iedereen gelijke kansen krijgt in het leven en dat je anderen met respect behandelt. Nu woon ik met mijn vriendin en onze twee katten in het mooie Holtenbroek en

Meer over Roberto Kist