Nog steeds is het voor transgenders in Nederland lastig om werk te vinden. Ook worden ze vaak gediscrimineerd. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Humanistiek in Utrecht dat afgelopen maand is gepubliceerd. Het college van Zwolle heeft vorig jaar het Verdrag van Dordrecht ondertekend om transgenders te ondersteunen op de arbeidsmarkt. Burgerraadslid Selma Hoekstra wil graag van het college weten welke maatregelen ze genomen heeft om de arbeidsmarktpositie van transgenders te verbeteren.
Vorig jaar heeft het college tijdens de transgenderherdenkingsdag de Verklaring van Dordrecht ondertekend. PvdA-er Selma Hoekstra is benieuwd naar de manier waarop het college uitvoering heeft gegeven aan het Verdrag van Dordrecht. Hoekstra: “’Uit onderzoek blijkt dat veel transgenders hinder ondervinden op de arbeidsmarkt, Een kwart van de transgenders zit noodgedwongen thuis. Transgenders maken deel uit van onze moderne maatschappij maar ze worden geconfronteerd met vooroordelen waardoor het lastig is om werk t vinden of te behouden.”
10 punten TNN
De verklaring is opgesteld door Transgendernetwerk Nederland (TNN). TNN heeft tien punten opgesteld als leidraad voor werkgevers om transgenders te ondersteunen bij hun zoektocht naar werk De tien punten van de TNN gaan over het recht op waardig werk en gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Door het ondertekenen van het verdrag van Dordrecht heeft de gemeente zich vastgelegd om veilige en doelmatige werkplekken te creëren. Het verdrag van Dordrecht verplicht ondertekenaars ook om bewustwordingsprogramma te ontwikkelen die discriminatie tegen moet gaan.
Volgens het sociaal cultureel planbureau zijn er In Nederland ongeveer 50.000 transgenders. Het aantal mensen dat zich meldt bij een gendercentrum voor een geslachtsverandering stijgt sinds 2013.