Zwolse PvdA en D66 willen meer vertrouwen en hulp bij bijstand

Door Roberto Kist op 8 mei 2020

“Gemeente Zwolle, ga uit van vertrouwen en help mensen in de bijstand met een persoonlijke aanpak.” Dat zeggen PvdA en D66. Beide partijen vragen het college wat zij gaan doen met de uitkomsten van verschillende gemeentelijke experimenten.

Nu de uitslagen van deze experimenten er zijn, willen de Zwolse gemeenteraadsfracties van de PvdA en D66 weten wat het college ermee gaat doen. “Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat eigen regie, positieve aandacht en ruimere bijverdienmogelijkheden ervoor zorgen dat zowel uitkeringsgerechtigden als ambtenaren van de gemeente zich prettiger voelen,” aldus PvdA burgerraadslid Roberto Kist. Hoewel de resultaten niet altijd even duidelijk zijn, is ook in Wageningen het experiment succesvol verlopen: “Een beetje meer mensen aan het werk en een overheid die warme ruimte geeft aan mensen, vinden wij iets om echt goed naar te kijken of dat in Zwolle ook kan,” aldus Sonja Paauw en Marco van Driel van D66.

Stap naar betaald werk
In 2016 lukte het nog niet om in Zwolle een proef op te zetten. Wel was er een ruime meerderheid in de Zwolse raad voor een experiment waarin de regels van de participatiewet versoepeld zouden worden. Het idee was dat deelnemers zelf mochten beslissen of ze hulp wilden bij het zoeken naar een baan en dat ze naast de bijstand een beetje geld mochten bijverdienen. De gemeenteraad wilde op deze manier kijken of mensen in de bijstand zich beter zouden voelen en daardoor ook makkelijker de stap naar betaald werk zouden kunnen zetten. In 2018 gaf het college aan dat Zwolle dit experiment niet kon uitvoeren omdat er te weinig deelnemers waren. Wel zei het college toe experimenten in andere gemeenten belangstellend te volgen.

Nu willen de fracties dat het college de uitkomsten van de onderzoeken meenemen in de plannen voor een inclusieve arbeidsmarkt. Het college heeft zes weken om op de Schriftelijke vragen – Evaluatie experimenten sociale bijstand van PvdA en D66 te reageren.

Beantwoording artikel 45 vragen Evaluatie experimenten sociale bijstand

Roberto Kist

Roberto Kist

Geboren in het Zwolle in 1995 en vervolgens opgegroeid naar Kampen. Ik kom uit een echt arbeidersgezin waarin ik heb geleerd dat het belangrijk is dat iedereen gelijke kansen krijgt in het leven en dat je anderen met respect behandelt. Ik ben burgerraadslid voor de PvdA omdat ik mee wil helpen om van Zwolle een

Meer over Roberto Kist