PvdA vraagt kwijtschelding waterschapsbelasting voor zzp’ers met laag inkomen

Door Niels van der Schaaf op 2 maart 2023

De PvdA heeft zich altijd ingezet voor kwijtschelding van lokale belasting voor mensen met de laagste inkomens. Zeker in deze dure tijden. En met succes. Want wie in Zwolle woont en een laag inkomen heeft kan kwijtschelding aanvragen. Wij, Mart oude Egbrink en Niels van der Schaaf, weten dat er een aantal zzp’ers op of zelfs onder de armoedegrens leven. Voor hen is kwijtschelding bij het waterschap niet mogelijk. Dat is voor ons onacceptabel. Voor deze Zwollenaren wil de PvdA zich óók inzetten. Daarom vragen het college hier iets aan te doen.

Kwijtschelding is bij het waterschap niet mogelijk. Voor ons is dat niet acceptabel en daarom vragen we het college hier its aan te doen

Ben jij zzp’er met een laag inkomen? Wil je ons vertellen wat kwijtschelding voor jou betekent? Mail de PvdA-fractie!

Hieronder staan de schriftelijke vragen die we aan de wethouder stellen:

Aan het college van burgermeester en wethouders van de gemeente Zwolle

Betreft: Artikel 45 vragen
Onderwerp: Kwijtschelding GBLT-belasting voor arme ondernemers

Zwolle, 27 februari 2023

Geacht college,

Deze week lazen wij het artikel van de NOS over de belastingkwijtschelding voor arme ondernemers bij de waterschappen (https://nos.nl/artikel/2465441-helft-waterschappen-weigert-belastingkwijtschelding-voor-arme-ondernemers). Hieruit blijkt dat de helft van de Nederlandse waterschappen (waaronder het Drents Overijsselse waterschap) geen kwijtschelding geeft van lokale belastingen aan zzp’ers die in armoede leven. Andere inwoners van Zwolle die een inkomen ter hoogte hebben van de bijstand of minder dan dat, hoeven deze belastingen niet te betalen. Uit het artikel blijkt dat gemeenten en waterschappen ervoor kunnen kiezen om ook zzp’ers op te nemen in deze kwijtscheldingsmaatregelen.

Het artikel verbaasde onze fractie en dat brengt ons bij de volgende vragen:

  1. Is het college op de hoogte van het feit dat zzp’ers met een even laag inkomen als werknemers of uitkeringsgerechtigden gewoon’ belasting moeten betalen vanuit het waterschap Drents Overijsselse Delta en dat dit niet kwijtgescholden wordt?
  2. Heeft het college een beeld hoeveel zzp’ers in Zwolle dit treft?
  3. Werknemers en uitkeringsgerechtigden in armoede krijgen vrijstelling van de belasting die wordt geheven door de waterschappen. Is het college van B&W het met de PvdA eens dat deze ongelijke behandeling ongewenst is en tot schrijnende situaties kan leiden?
  4. Is het college bereid om het gesprek aan te gaan met het Waterschap Drents Overijsselse Delta om ook zzp’ers onderdeel uit te laten maken van kwijtscheldingsregelingen?
    1. Zo ja, wat is daarbij de inzet van het college?
    2. Zo nee, waarom niet en ziet het college in dat geval mogelijkheden om deze inwoners zelf tegemoet te komen?

Namens de fractie van de Partij van de Arbeid,

Mart oude Egbrink
Niels van der Schaaf

Niels van der Schaaf

Niels van der Schaaf

Mijn naam is Niels van der Schaaf en ik ben 25 jaar. Ik woon nu zo’n zes jaar in Zwolle, waarvan nu drie jaar in de Stationsbuurt. Ik werk bij het Centre for Sports and Education. Dat is een middelbare school voor leerlingen die een topsportcarrière voor ogen hebben. Ik ben hier mentor van een

Meer over Niels van der Schaaf