Geen extra wachttijd meer voor Zwolse jongeren bij bijstandsaanvraag

Door Niels van der Schaaf op 30 november 2023

De extra vier weken wachttijd voor jongeren onder de 27 bij het aanvragen van een bijstandsuitkering zal in Zwolle niet meer worden gehanteerd. Daarmee geeft het Zwolse College van B&W uitvoering aan een motie van afgelopen voorjaar op initiatief van de PvdA-fractie.

Op basis van landelijke regelgeving moeten jongeren onder de 27 eerst vier weken zoeken naar werk of een studiemogelijkheid voordat ze een bijstandsuitkering kunnen aanvragen. Vervolgens kan het ook nog meerder weken duren voordat de uitkering wordt toegekend. Al deze tijd zit de aanvragen dan zonder inkomsten.

Stel je bent 25 en je komt tijdelijk zonder werk te zitten. Dan moest je tot nu toe een maand extra wachten voor je bijstand kon aanvragen terwijl je wel gewoon je huur en je boodschappen moet betalen. Wij zijn blij dat het college nu aangeeft deze wachttijd niet meer te handteren. Zo zorgen we voor bestaanszekerheid voor onze jongeren, ook als het even tegen zit.

Niels van der Schaaf

Niels van der Schaaf

Mijn naam is Niels van der Schaaf en ik ben 25 jaar. Ik woon nu zo’n zes jaar in Zwolle, waarvan nu drie jaar in de Stationsbuurt. Ik werk bij het Centre for Sports and Education. Dat is een middelbare school voor leerlingen die een topsportcarrière voor ogen hebben. Ik ben hier mentor van een

Meer over Niels van der Schaaf