De fracties van de PvdA, SP en CDA willen een onafhankelijk onderzoek naar de plannen van het college van burgemeester en wethouders om de gemeentepolis af te schaffen. Wat zijn daarvan de gevolgen voor Zwollenaren? Dat willen de drie oppositiepartijen eerst onderzocht zien, dus nog voordat de Zwolse gemeenteraad een besluit neemt over het voorstel voor een nieuwe zorgkostenregeling.
De gemeentepolis is een collectieve zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen, chronische ziekte of beperking. Een onderdeel van het huidig collegeplan is dat de collectieve zorgverzekering, de gemeentepolis, per 1 januari vervalt. Ruim 4.700 Zwollenaren maken nu gebruik van deze polis. Ze hebben in de gemeentepolis de mogelijkheid hun eigen risico volledig mee te verzekeren en krijgen ondersteuning vanuit de gemeente voor het betalen van hun premie.
“Een onbegrijpelijk voorstel om hiermee te stoppen”, zegt PvdA burgerraadslid Roberto Kist: “Het college constateert zelf dat de gemeentepolis passend is voor Zwollenaren met hoge zorgkosten en een laag inkomen. Deze groep mensen wordt straks hard geraakt als dit plan door de raad wordt aangenomen.”
“Univé en Zilveren Kruis zijn bereid de collectieve zorgverzekering aan te bieden vanaf 2022”, vult SP raadslid Bert Sluijer aan. “Toch gaat dit college daar niet op in. Daarmee negeert ze de wensen en behoeften van ruim 4.700 Zwollenaren. Mensen die juist bewust voor de gemeentepolis hebben gekozen.”
Wat de fracties van de PvdA, SP en het CDA extra steekt, is dat het college dit plan onderbouwt met een korte ambtelijke notitie. De fracties willen dat het college eerst een onafhankelijk onderzoek uit laat voeren voordat dit besluit aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Vanavond, tijdens de gemeenteraadsvergadering, dienen ze gezamenlijk een voorstel in om dit aan het college op te dragen.
“Een beslissing die zoveel impact heeft op het leven van onze inwoners met een minimuminkomen moet met de grootste zorgvuldigheid worden genomen,” benadrukt CDA raadslid Leo Elfers. “Ook de ervaringen van de huidige deelnemers van de gemeentepolis moeten worden meegewogen, het gaat immers om hun zorgverzekering.”
Kist geeft aan het niet te zullen begrijpen als het voorstel vanavond geen meerderheid haalt: “Of je voor of tegen dit plan van het college bent zou niet moeten uitmaken. Alle raadsleden hebben belang bij een goed onderbouwd onderzoek voor ze een besluit nemen. In een eerder debat over dit onderwerp zei de Swollwacht-fractie ook dat ze eerst een onafhankelijk onderzoek willen voordat het beluit volgt over de gemeentelijke zorgpolis. Vanavond is het voor hen, als coalitiepartij, tijd om boter bij de vis te doen.” De gemeenteraad stemt vanavond over het voorstel naar een onafhankelijk onderzoek van de drie oppositiepartijen.