Bij het aanvragen van een hypotheek en dan alle bankafschriften van de afgelopen zes maanden moeten laten zien en uitleggen waar die overboeking naar het buitenland voor was.
Geen huis kunnen huren omdat makelaars niet willen verhuren aan homoseksuele stellen en mensen met een niet-westerse naam.
Na 50 sollicitaties nog steeds niet uitgenodigd worden voor een stageplek omdat je een Arabische achternaam hebt.
“Waar zijn die mensen die mij uitsluiten bang voor? Waarom zijn ze zo bang voor mij?” Elke dag moeten wakker worden en moeten leven met die vraag, doet iets met een mens. Het doet iets met het vertrouwen in andere mensen, maar ook met het zelfvertrouwen.
De afgelopen tijd kregen wij als PvdA de vraag wat ons standpunt was ten aanzien van Zwarte Piet. Of het niet eens tijd was om Zwarte Piet te weren of uit onze stad te bannen.
Wat ons betreft gaat niet om het ‘weren’ of ‘uitbannen’ of ‘kick out’, onze fractie kijkt er niet in die termen naar. In Zwolle wordt er niemand ‘out gekickt’, hier gaan we met elkaar in gesprek en vinden we oplossingen die voor iedereen werken.
En ja, het vinden van die oplossing is nu wel de fase van geleidelijkheid en vrijblijvendheid voorbij. Er is een verandering gaande, het besef en het inzicht veranderen nu versneld en niet meer geleidelijk. Vele inwoners, steeds meer gemeenten, politieke partijen en zelfs premier Rutte komen nu versneld tot een ander besef en een ander inzicht. Die verandering is niet meer tegen te houden.
Die verandering is echter vele malen groter en ook veel harder nodig dan alleen een debat over Piet. Het debat moet ook en juist gaan over de vraag: ben je bang voor mij? En waarom dan?
We moeten als stad hoognodig het debat gaan voeren over die andere beelden en visies, die ertoe leiden dat een deel van onze inwoners geen stageplek kan krijgen, niet geholpen wordt door een uitzendbureau, geen hypotheek of verzekering kan krijgen, door makelaars geweerd wordt bij een huurwoning, eerder en vaker op straat aangehouden of gefouilleerd wordt dan anderen.
En daarbij gaat het niet om zwarte Piet, het gaat om de aanduiding zwart. Piet hoeft niet weg of uitgebannen te worden. Mensen moeten dan ook niet vrezen dat hen iets afgenomen wordt. Er wordt juist iets toegevoegd, namelijk de mogelijkheid voor een feest dat voor iedereen in de stad leuk is. Dat heeft niks te maken met ‘iets afpakken’ of een ‘traditie verpesten’, dat is gewoon een kwestie van gezond verstand en rekening houden met elkaar.
Gezond verstand en rekening met elkaar houden, helpt uiteindelijk ook om die andere vormen van uitsluiting tegen te gaan. Uitsluiting vanwege je kleur, je afkomst, je geslacht, je seksuele geaardheid, vanwege hoe je er uit ziet, hoe je praat en zelfs uitsluiting vanwege je postcode.
Over al die vormen van uitsluiting moeten we in deze stad hoognodig met elkaar in gesprek. De eerste stappen worden daar door diverse betrokkenen reeds voor gezet. Nieuws daarover volgt gauw.
Y. Ben Ali
Fractievoorzitter PvdA Zwolle