Datum 24 april 2021
Onderwerp: Start vaccinatiecampagne laaggeletterde Zwollenaren
Corona laat niet alleen een gezondheidskloof zien, huisartsen signaleren ook een informatiekloof tussen arme en rijke wijken. De vaccinatiebereidheid onder mensen met een migratieachtergrond en autochtone laaggeletterden is zorgwekkend laag en moet worden verhoogd.
Dat is de boodschap van Bijzonder hoogleraar Gezondheidsverschillen Maria van den Muijsenbergh en een groep huisartsen uit minder welvarende wijken.
In een manifest, dat gesteund wordt door de landelijke huisartsenvereniging LHV, de federatie van medisch specialisten en andere zorgpartijen luiden zij de noodklok en roepen zij de overheid op tot een vaccinatiecampagne gericht op minder geletterde groepen.
De PvdA deelt deze zorgen en vraagt het college onderstaande vragen met spoed te beantwoorden, gezien het grote belang van vaccinaties in de bestrijding van het coronavirus.
1. Heeft het college kennis genomen van het artikel uit de Volkskrant van 24 april ‘Huisartsen slaan alarm. Tussen arm en rijk dreigt nu een informatiekloof’ en het manifest?
Antwoord: Ja het college heeft hier kennis van genomen.
2. Heeft het college zicht op de vaccinatiebereidheid in Zwolle? Is er verschil tussen wijken/buurten waar te nemen?
Antwoord: Er zijn verschillende uitvoerende partijen binnen de landelijke vaccinatiecampagne, waaronder GGD, ziekenhuizen en huisartsen. De data van alle uitvoerende instanties zijn nodig om feitelijke vaccinatiebereidheid vast te kunnen stellen; op dit moment is dat nog niet mogelijk. Inzichten en signalen die GGD IJsselland tot dusver heeft, tonen in zijn algemeenheid een positief beeld over de gemeente Zwolle.
3. Worden (kwetsbare) inwoners actief benaderd als zij niet reageren op de vaccinatieoproep?
- Zo ja, op welke manier dan?
Antwoord: De landelijke vaccinatiestrategie is hierbij leidend. Vanuit de landelijke vaccinatiestrategie zijn een aantal ‘bijzondere’ doelgroepen vastgesteld en daar zijn clusters van gemaakt. Per cluster wordt een uitvoerende partij aangewezen.
– Cluster 1: Asielzoekers, statushouders en andere nieuwkomers
– Cluster 2a: Daklozen, Maatschappelijke Opvang
– Cluster 2b: (EU) Arbeidsmigranten
– Cluster 3: Zeevarenden
– Cluster 4a: Mensen met lage SES, laaggeletterden, anderstaligen, mensen met een migratieachtergrond, mensen met een auditieve-, visuele of fysieke beperking en mensen met mentale kwetsbaarheid
– Cluster 4b: Personen die niet in Nederland wonen of zijn geregistreerd, maar langer dan 1 maand in Nederland verblijven. - Is er overleg tussen gemeente, huisartsen en verschillende instanties of gemeenschappen in de wijken die in contact staan met laaggeletterde Zwollenaren over de vaccinatiebereidheid?
Antwoord: Laaggeletterden vallen onder cluster 4a waaraan landelijk extra aandacht zal worden besteed met betrekking tot communicatie. De GGD haakt regionaal aan op deze landelijke campagne. De GGD probeert op basis van de informatie die voorhanden is nu zoveel mogelijk inzicht te generen per gemeente. Vanuit het RBT (Regionaal Beleids Team) is afgelopen week afgesproken dat gemeenten en GGD met een gerichte vaccinatiecampagne starten
4. De roep van de huisartsen is aan het rijk: zorg voor een goede vaccinatiecampagne. Als er al aan die oproep tegemoet zal worden gekomen, kan dat nog enige tijd duren. Dit terwijl het wel of niet gevaccineerd zijn, van grote invloed is op de gezondheid en vrijheid van al onze inwoners.
a) Kan en wil de gemeente hier zelf op zo kort mogelijke termijn mee aan de slag door een lokale vaccinatiecampagne te starten?
Antwoord: De vaccinatie-campagne wordt op landelijk niveau bepaald. De uitvoering ligt voornamelijk bij de GGD. Vanaf het begin is en wordt veel gedeeld/besproken in het RBT en is er veel samenwerking op ambtelijk niveau. De planning blijft dat begin juli iedereen tenminste 1 vaccin heeft gehad.
b) wil de burgemeester de oproep van deze huisartsen ondersteunen via het veiligheidsberaad?
Antwoord: Daar waar wij deze oproep kunnen ondersteunen doen wij dat.