Oppositie niet akkoord met schrappen betaalbare woningen Breezicht-Noord

Door Patty Wolthof op 29 oktober 2021

Oppositiepartijen PvdA, SP, D66 en CDA zijn onaangenaam verrast door het voorstel van het college om betaalbare woningen te schrappen en meer dure woningen toe te voegen in Breezicht-Noord in Stadshagen. De vier partijen zien wél kansen om betaalbare woningen toe te voegen en willen dit zo snel mogelijk onderzocht hebben. Patty Wolthof (PvdA): “We worden voor het blok gezet in een veel te laat stadium. Door het schrappen van betaalbare woningen uit dit plan wordt de tweedeling in de stad nóg groter. We moeten nu écht kiezen voor de onderwijzer, de verpleegkundige en voor de jonge gezinnen die hun eerste huis willen kopen. We moeten alles uit de kast halen om te voorkomen dat Breezicht-Noord vooral een dure villawijk wordt.”

Brammert Geerling (SP): “Nog lang niet alle mogelijkheden zijn onderzocht. In andere gemeenten is het wel mogelijk om betaalbaar te blijven bouwen, waarom lukt het hier dan niet?  Waarom we bijvoorbeeld niet meer sociale woningbouw kunnen toevoegen is mij volstrekt onduidelijk. Zwolle wordt steeds meer een stad voor de rijken, waar lagere inkomens geen huis meer kunnen vinden.”

David Hof (D66): ““Het college roept de raad op stel en sprong bijeen, terwijl zij dit zelf al maandenlang ziet aankomen. Dat voelt niet goed, zeker niet bij zo’n belangrijk besluit dat mensen direct raakt. Wij willen hier een second opinion en alternatieven zien, pas daarna kunnen we een gedegen beslissing nemen. Als dit vertraging zou opleveren, wat ik me al afvraag, dan komt dat door het late handelen van dit college.”

Jan Nabers (CDA): ““Er is ontzettend veel vraag naar huizen met een tuin. Die moeten voor iedereen bereikbaar en betaalbaar blijven. Het is niet acceptabel dat we zomaar toekomstige woningen voor bijvoorbeeld onze onderwijzers en verpleegkundigen schrappen. We willen een goed onderbouwde second opinion van andere woningexperts en een concreet alternatief plan.”

Maandagavond 1 november vraagt de oppositie in een motie om aanvullend onderzoek naar mogelijkheden om toch de betaalbare woningen in dit project te kunnen behouden. Ook willen de partijen weten wat de consequenties zijn voor andere woningbouwprojecten en daarover in gesprek met betrokken partijen.

Patty Wolthof

Patty Wolthof

Een mooi, groen, lief en sociaal Zwolle, daar bouw ik als raadslid met veel liefde aan mee! Ik zet me als fractievoorzitter en raadslid in voor: > voldoende, betaalbare woningen in een veilige, mooie en groene stad. Ik strijd tegen huisjesmelkers en een tweedeling in de woningmarkt. Er is op verzoek van de PvdA een gemeentelijk meldpunt

Meer over Patty Wolthof