Je bent jong en je wilt een baan
Jonge mensen die hun opleiding hebben afgerond willen natuurlijk het liefst meteen hun opgedane kennis in de praktijk brengen op een passende baan. Helaas is dat voor een te groot deel van de jongeren in tijden van crisis niet weggelegd. Zwolle heeft op dit moment een jeugdwerkloosheid van ongeveer 15%, dat is veel te hoog. Juist werkervaring helpt om de opgebouwde kennis vast te houden en uit te bouwen. De PvdA vindt het daarom erg belangrijk dat jongeren na hun studie direct aan de slag kunnen.
Veel jongeren vinden gelukkig zelf werk in het verlengde van hun opleiding. Het is ontzettend belangrijk ervoor te zorgen dat deze banen beschikbaar blijven. Dat doen we door de stad aantrekkelijk te houden voor bedrijven. Voor jongeren die graag aan de slag willen, maar bij wie dat niet lukt, zoeken we klussen in het verlengde van hun opleiding. Beveiligers zonder baan kunnen bijvoorbeeld van Zwolse slotenmakers en de politie een korte training krijgen over het beveiligen van panden en vervolgens persoonlijke advies geven aan de bewoners van de wijken waar veel ingebroken wordt. Veel vrijwilligersorganisaties zitten te springen om mensen: de website van de voetbalvereniging opzetten, de speeltuin opknappen, of de boekhouding van het buurthuis op orde brengen. In ons verkiezingsprogramma bepleiten we dat de gemeente samen met HBO-instellingen, ROC’s en de Vrijwilligerscentrale een ‘uitzendbureau’ opzetten waar jongeren, met behoud van uitkering, dít soort klussen kunnen doen.
Zo helpen we een groot deel van de jongeren hun kennis verder uit te bouwen. Dat is belangrijk en mooi voor henzelf maar ook belangrijk voor de samenleving. We hebben deze jongeren in de nabije toekomst heel hard nodig om het werk te verzetten dat er straks weer is. En wat is er mooier dan dat die jongeren dan ook over actuele kennis en vaardigheden beschikken om dat werk op te pakken? In mijn werk heb ik het geluk dagelijks jonge studerende mensen om mij heen te hebben. Zij inspireren met hun frisse en eigenwijze ideeën en aanpak en dat is precies wat een economie die zichzelf opnieuw moet hervinden nodig heeft.
Sommige jongeren hebben meer nodig dan een steuntje in de rug via een bijzonder project. Schoolverlaters met een indicatie voor een plek in de sociale werkvoorziening komen op dit moment op een ellenlange wachtlijst van de WEZO terecht. Ook deze jongeren hebben op school en stage waardevolle arbeidsvaardigheden opgedaan. Daarmee komen ze vervolgens thuis op de bank te zitten waardoor deze vaardigheden sneller dan bij andere jongeren verloren gaan. Vanaf 1 januari 2015 biedt de participatiewet ruimere mogelijkheden om deze jongeren te helpen een passende werkplek of een combinatie van werken en dagbesteding te vinden. Maar de PvdA vindt dat we niet kunnen wachten tot 1 januari 2015 omdat er ook nu al naar schatting 5-10 van deze jongeren per jaar in Zwolle thuis zitten.
In een motie verzoekt de PvdA – gesteund door het CDA, GroenLinks en D66 – daarom in de raadsvergadering van 20 januari 2014 om voor de jongeren die op dit moment op de wachtlijst staan van Wezo door maatwerk een bij de jongere passende werkplek, stageplek, arbeidsmatige dagbesteding of dagbesteding te organiseren. Zo kunnen ook deze jongeren zichzelf verder ontwikkelen en een bijdrage leveren aan de samenleving. Ik zal jullie op de hoogte houden van het resultaat maandag.