Duurzame en sociale woorden, weinig daden (reactie op coalitieakkoord)

25 mei 2018

De nieuwe Zwolse coalitie presenteerde vandaag het coalitieakkoord voor de komende vier jaar.
De PvdA feliciteert de coalitiepartners met het behaalde resultaat en het gepresenteerde akkoord. Tevreden zijn we over de gewenste balans tussen groei van de stad in combinatie met de groene kwaliteiten ervan. Blij zijn wij met de ambitie van het nieuwe college om vast te houden aan de eerder gestelde doelen rondom duurzaamheid. Ook de verruiming van de koopzondagen kan op onze instemming rekenen.

De PvdA is blij met de aandacht voor duurzaamheid en de energietransitie. Een scherpe keuze is ook die m.b.t. de windmolens, maar die wil de coalitie allemaal plaatsen in Tolhuislanden. Daar kunnen er echter maar 8 staan en dat levert 8% van de behoefte aan duurzame energie op. Qua duurzaamheid is de coalitie verder niet heel concreet of volledig en het is dan ook jammer dat ze met een plan van aanpak willen komen in 100 dagen, daartoe hadden ze in deze onderhandelingen al nader uitwerking kunnen geven.

We vinden het erg jammer dat er over vliegveld Lelystad nauwelijks wordt gesproken, terwijl de gevolgen voor de inwoners, de natuur, het milieu en de gezondheid enorm zijn. De coalitie komt niet verder dan het voortzetten van de tot nu toe gevoerde lijn en het verminderen van de geluidshinder, terwijl de ontwikkelingen en gevolgen van Lelystad vele malen groter zijn. M.b.t. Lelystad moet er echt steviger worden ingezet op het verbieden van glijvluchten, te laag en teveel vliegen over Zwolle en er moet veel meer gekeken worden naar andere vormen van reizen. Anders worden er straks 3000 extra woningen in Stadshagen gebouwd, waar de vakantievluchten bij inbegrepen zijn.

Als er dan wel daadkracht wordt getoond, dan gebeurt dat op een verrassende manier zoals m.b.t. de zorg en het brede sociaal domein. Alle partijen hebben het standpunt gehad elke inwoner de zorg moet krijgen die hij of zij nodig heeft. Tegelijkertijd wordt de ambitie uitgesproken om de zorg “binnen de structureel beschikbare middelen in de begroting” te willen realiseren. Natuurlijk moet een gemeente op de centen passen, maar met deze ambitie legt deze coalitie de gehele zorg een budgetplafond op, met mogelijk lange wachtlijsten voor de inwoners als gevolg. Dit is geen ‘optimaliseren’, dit is het scenario ‘herstructureren’, waarbij het budget leidend is, niet het clientperspectief. Voor inwoners betekent dit wachtlijsten, sterke versobering van de zorg en minder ruimte voor maatwerk. Dat is wel daadkrachtig, maar verder weinig sociaal.

Die verkeerd gerichte daadkracht zien we ook terug als het gaat om wonen. Het is bekend dat de woningmarkt redelijk op slot zit, een betaalbaar huis huren of kunnen kopen is een hele klus, maar men wil wel stevig inzetten op aanpakken scheefhuurders. Scheefhuurders (als die er al zijn) uit hun goedkope woning krijgen, kan alleen door te bouwen en nog eens te bouwen, te zorgen voor voldoende betaalbare huur- en koopwoningen, niet door huurders te pesten.

Al met al ziet de PvdA wel goede en optimistische plannen in het nieuwe coalitieakkoord, maar het is jammer dat er weinig helder uitgewerkt zijn. Daarin ligt de kans om die uitwerking samen met de stad vorm te geven, maar daarin schuilt ook het risico dat het nemen van verantwoordelijkheid overgelaten wordt aan diezelfde stad.
Een verantwoordelijkheid die deze coalitie pasgeleden op 21 maart van de kiezer heeft gekregen.