Door op 29 augustus 2014

Woord van de voorzitter

In de ALV van 25 juni jongstleden hebben de leden ingestemd met mijn nieuwe functie als voorzitter van de afdeling. Het voelt nog wat onwennig, maar het is ook eervol om de lokale PvdA naar binnen en buiten te vertegenwoordigen in die nieuwe rol. Ik kijk met veel plezier terug op mijn periode als secretaris. Het is fijn dat mensen ook het vertrouwen in je uitspreken, dat motiveert.

Graag bedank ik mijn voorganger Karen Kuipers voor haar inzet in de afgelopen vier jaren. Kijkend naar de doelstellingen van vier jaar geleden, kan zij met recht zeggen dat ze de afdeling beter achterlaat. Dat moet ik nog maar zien waar te maken. Gelukkig blijft Karen aan als bestuurslid en kunnen we van haar ervaring gebruik blijven maken.

Ik ben net een paar dagen terug van een ruime maand werkvakantie in Catalonië als reisbegeleider/kok voor totaal 52 fietsers voor Cycletours Fietsvakanties. Het was een bijzondere en intense ervaring. Je bent in zo’n andere context en omgeving bezig dat Zwolle en de PvdA ineens ver weg lijken te zijn. Veel tijd om te acclimatiseren is er niet. Als voorzitter is het mijn taak de Meerjarenvisie handen en voeten te geven, samen met veel enthousiaste (bestuurs)leden. Kernbegrippen als herkenbaarheid, zichtbaarheid en ‘gewoon’ doen om daarmee de PvdA nog meer lokaal te verankeren, leden en geïnteresseerden zich welkom te laten voelen bij onze partij, de samenleving nog meer op te zoeken en in te spelen op de grote behoefte aan meer discussie en debat in onze partij. En … ook met a-politieke activiteiten mensen aan je te binden. De fietstocht langs de IJssel eind juli was daarvan een uitstekend voorbeeld. Maar ook het idee van een van de leden om als PvdA bijvoorbeeld eens een dag de handen uit de mouwen te steken in een verzorgingshuis. En dan niet te vergeten onze zichtbaarheid tijdens het Bevrijdingsfestival en recent nog de Bruisweken. Ons laten zien op een manier en op plekken die de Zwollenaar niet direct verwacht.

Het is goed te zien dat er in de afdeling nieuwe energie lijkt te ontstaan die bovendien van onderop komt. Nieuwe gezichten die zich willen inzetten voor de partij. Het is aan het bestuur dit te ondersteunen en om enthousiasmerend te zijn. Op de laatste ALV in juni zagen we veel nieuwe en ook jonge leden en dat stemt het bestuur zeer tevreden.

De komende weken ga ik nadenken of ik door ga met de rubriek “van de voorzitter” in onze nieuwsbrief. Ik heb andere ideeën over hoe ik als voorzitter zichtbaar wil zijn in de nieuwsbrief en daar ga ik even rustig op broeden. Als jij daar suggesties voor hebt, ik hou me aanbevolen.