Door op 31 oktober 2014

Thuis bij… Geert Brettschneider

Voorzitter Edwin Broekman brengt maandelijks een bezoek aan onze oudere leden. Deze maand is hij bij Geert Brettschneider op bezoek geweest (voor intimi “Bret”).

Geert Brettschneider en zijn vrouw Corry zijn wat je noemt krasse knarren. Geert is 99 jaar en Corrie 90 jaar en ze zijn nog zeer betrokken en vitaal van geest. Ze wonen al heel lang in een knusse woning op de Holtenbroek. Een paar weken terug is Geert gehuldigd bij de FNV als jubilaris. Hij is 80 jaar lid van de bond en dat is niet eerder gebeurd in Nederland. Geert en Corrie onderscheiden zich nog op een andere manier. Waar het huidige bestuur de komende vier jaar sterk wil investeren op herkenbaar en zichtbaarheid van de PvdA, brengen zij dat al heel lang in de praktijk. Elke verkiezing hangen zij de hele voor- en achtergevel vol met campagneposters. Het kan niemand in de buurt ontgaan dat Geert en Corrie van de PvdA zijn. De hele wereld mag dat weten.

Geert heeft een groot deel van zijn leven bij de IJsselcentrale gewerkt op Personeelszaken. Hij was onder meer verantwoordelijk voor het introductieprogramma van nieuwe medewerkers. Ook toen bleek de ondeugd van Geert al: “als ik nieuwe personeelsleden rondleidde en vertelde over ons bedrijf, maakte ik ze op subtiele manier attent op nut en noodzaak van een vakbond. Dat was eigenlijk niet mijn taak, daarom deed ik het ook wat omzichtig”. Geert is zijn hele leven sportief ingesteld geweest, de laatste tijd laat zijn ‘fysiek’ hem wat in de steek. Zo waren Geert en Corrie trouwe bezoekers van het Openluchtbad, heeft hij een deel van een wandelroute gelopen van de Oost- naar de Westkust van Amerika en … hoe kan het anders, gevoetbald bij EDON. Bij EDON is hij nog steeds een zeer regelmatige gast. Geert: “elke zaterdagochtend spreek ik bij EDON af met twee oud-collega’s. We drinken dan koffie in de kleedkamer en kletsen bij, dat doen we inmiddels al 40 jaar onafgebroken.”

Mijn bezoek aan Geert en Corrie was kort voor de wandel- en fietstocht over Eli Heimans eerder deze maand. Corrie en Geert vertelden met spijt in hun stem dat ze fysiek niet meer in staat waren mee te doen. Corrie vertelde honderduit over Eli: “ik zit in de Zwolse werkgroep Eli Heimans en de dochter van Eli heeft tijdens de oorlog bij ons ondergedoken gezeten”. Ze gaat verder: “de dochter was docente Geschiedenis in Almelo en heeft les gegeven aan mijn oudere broer. Daar had ze een hele sterke band mee, samen met een andere jongen twee klassen hoger. Mijn broer is zelfs met haar op vakantie geweest in Zwitserland waar ze een huisje had. Ook was ze gepromoveerd op Koning Willem III. Elk jaar richtte ze het gymlokaal in naar de tijd van Willem III om leerlingen haar vak ook echt te laten beleven, waarmee ze aansluit op haar vader die met zijn natuureducatie ook gericht was op beleving”. De bevlogenheid van Geert en Corrie bij alles wat groeit en bloeit bracht het afdelingsbestuur op een idee. We hebben Geert en Corrie uitgenodigd om bij het afsluitende koffiemoment te zijn op Het Engelse Werk na de fiets- en wandeltocht. Op die uitnodiging zijn Geert en Corrie inderdaad ingegaan en zij hebben dit zeer gewaardeerd.

Volgend jaar hoop ik Geert te kunnen feliciteren als jubilaris bij de PvdA. Volgens Amsterdam is hij dan 50 jaar lid, maar hierover loopt nog een ‘dispuut’ met het partijbureau. Geert: “ik heb mij in 1938 aangesloten bij de SDAP en dat is overgegaan in de PvdA, dus ik ben al veel langer lid”. Het partijbureau laat weten dat hij 50 jaar lid zou zijn, maar omdat Geert zo volhardend is lopen er nu contacten tussen mij en het partijbureau om hier meer duidelijkheid over te krijgen.

Edwin Broekman, voorzitter