Stevigere afspraken woningbouwcorporaties
Er zijn jaren geweest dat de woonagenda bijna een hamerstuk was. Er werden elk jaar volop woningen gebouwd, de wachttijden in de sociale huursector daalden en iedereen was tevreden. Dat is nu wel anders. Het aantal woningverkopen is dramatisch gedaald en daardoor wordt er ineens fors minder gebouwd. Bij de behandeling van de MPV heeft de raad in feite al een besluit genomen over het aantal woningen dat we verwachten te bouwen in Zwolle. Maar daarmee zijn we er nog niet en daarom ligt er nu vanuit het college een nota Woonagenda 2013-2017. Het is een woonagenda met een mêlee aan onderwerpen, die allemaal uitnodigen om wat van te zeggen. Ik wil mij beperken tot de beslispunten en ik zal ook ingaan op de verhoudingen tussen woningbouw in Stadshagen en de rest van de stad.
Kleurenwaaier
Het eerste beslispunt, de programmatische vrijheid en de beoordeling op basis van de kleurenwaaier. Daar kan ik mij goed in vinden. Het lijkt ons een goede zaak om focus aan te brengen in de plannen waar we het eerst mee aan de gang gaan. De gekozen criteria zijn wat ons betreft ook prima. Het sluit aan bij de wensen die we voor de stad hebben.
Stevigere prestatieafspraken
Ik ga verder naar de nieuwe prestatie afspraken met de woningbouwcorporaties. De afgelopen jaren is gebleken dat deze prestatieafspraken een grote mate van vrijblijvendheid hebben. Ook deze woonagenda ademt weer de sfeer uit van ‘we hebben daar nu eenmaal weinig over te zeggen.’ Wat onze fractie betreft moeten we daarvan af en de plannen zoals die nu vanuit Den Haag komen bieden daar ook aanknopingspunten voor. Het regeerakkoord gaf al aan dat de greep van gemeenten op de woningbouwcorporaties vergroot worden en we begrijpen dat bijvoorbeeld de garanties die gemeenten geven bij lening van het waarborgfonds straks door de gemeenteraad goedgekeurd moeten worden. Dat betekent wat mij betreft dat we de prestatie afspraken die we nu maken vast op die manier moeten bekijken. Ik wil dus niet alleen op het punt van het aantal woningen strakke afspraken, maar ook op andere punten. Ik denk daarbij aan de betaalbaarheid van de woningen. Wat onze fractie betreft staat er in de preestatie afspraken ook dat er niet de maximale huurverhogingen worden doorgerekend aan de huurders. En worden er per wijk afspraken gemaakt over het aan toe toe te voegen woningen.
Pauzewoningen
Het beslispunt over de pauzewoningen kunnen wij ons goed in vinden. Het lijkt mij een uitstekend middel om noodsituaties te ondervangen. Ook in de grotere nadruk op leegstandsbeheer kan ik me goed vinden. De PvdA heeft daar al eerder voor gepleit en ik ben blij dat het college het nu oppakt.
Stadshagen
Het college stelt voor om in de komende 4 periode de helft van de woningen te bouwen in Stadshagen en de andere helft in de rest van de stad. Uit het onderzoek Woon12 blijkt echter dat er meer vraag dan aanbod is in Stadshagen en ook bij de onderzoeken voorafgaand aan de analyse van de Zwolse vastgoedsituatie bleek dat er meer behoefte is aan centrum stedelijk wonen. Op zichzelf kan ik me voorstellen dat gezien onze vastgoedpositie deze keuze gemaakt is, maar ik wil graag van het college weten of er voor deze keuze naast financiële ook inhoudelijke afwegingen gemaakt zijn.