Je kan het likken, snuiven, slikken en zelfs spuiten; de drug 3-MMC. Het is legaal en je kan het gewoon via een webshop bestellen, via de social mediakanalen en de smartshops. Het is goedkoop en het wordt veel gebruikt door studenten. Volgens het tv-programma Danny’s Wereld is Zwolle het epicentrum van 3-MMC. Na het zien van het tv-programma, dat over het MMC-gebruik in Zwolle ging, hebben wij de volgende vragen.
1 Is het college bekend met dit tv-programma?
2 Heeft het college cijfers van het 3-MMC-gebruik in Zwolle?
3 Baart dat zorgen?
4 Heeft het college inzichtelijk hoe omvangrijk de productie en de handel is van deze drug?
5 Ziet het college een toename van 3-MMC onder jongeren in coronatijd?
6 In het programma wordt Zwolle het epicentrum van 3MMC genoemd. Heeft het college hier ook signalen van?
7 Wat maakt Zwolle voor dealers aantrekkelijk?
8 Kan het college aangeven wat ze doet om het MMC-gebruik te ontmoedigen.
9 Is er overleg met de GGD over deze ‘legale’ drug?
10 Heeft het college contact over deze drug met de landelijke overheid om gebruik te ontmoedigen en het gebruik, handel of productie van deze drug strafbaar te stellen?
Namens de PvdA
Selma Hoekstra
Hettie van Aalderen
De antwoorden van het college zijn als volgt:
1. Is het college bekend met dit programma?
Ja, het college is bekend met dit programma.
2. Heeft het college cijfers van het 3-MMC-gebruik in Zwolle?
Nee, het college heeft geen cijfers van het 3-MMC gebruik in Zwolle. Dit komt omdat 3-MMC een
nieuwe drug is, waar nog weinig over bekend is.
3. Baart dat zorgen?
Gegeven is dat we geen goed beeld hebben van het daadwerkelijke gebruik in Zwolle. Het beeld dat geschetst wordt in diverse media is dat Zwolle de hoofdstad is van 3-MMC. Dat is een ernstig beeld dat geschetst wordt, dit wordt echter niet met bronnen of cijfers onderbouwd. In de monitor drugsincidenten van het Trimbos instituut wordt regio Zwolle niet genoemd als plek waar opvallend veel incidenten met 3-MMC zijn voorgevallen. (https://www.trimbos.nl/docs/de825d1b-9742-469e-9d20-a1e1fe3ab768.pdf)
4. Heeft het college inzichtelijk hoe omvangrijk de productie en de handel is van deze drug?
Nee. Dit komt omdat 3-MMC een nieuwe drug is, waar nog weinig over bekend is.
5. Ziet het college een toename van 3-MMC onder jongeren in coronatijd?
Het college ziet een toename van drugsgebruik onder jongeren in coronatijd. Hierbij gaat het om verschillende soorten drugs, waaronder 3-MMC. Momenteel wordt in kaart gebracht welke gevolgen de corona crisis heeft voor de verslavingszorg. Verder worden er gesprekken gevoerd met de verslavingszorg die erop gericht zijn om onze inwoners zo goed mogelijk te ondersteunen. Het is een bijzondere tijd waarin het van belang is om in partnerschap de ondersteuning voor inwoners vorm te geven. Omdat niet alle gevolgen van de corona crisis te voorzien zijn, spreken we de partners regelmatig en vragen we om aan de bel te trekken bij opvallendheden.
6. In het programma wordt Zwolle het epicentrum van 3MMC genoemd. Heeft het college hier
ook signalen van?
Zie beantwoording vraag 2
7. Wat maakt Zwolle voor dealers aantrekkelijk?
Met deze vraag wordt de aanname gedaan dat Zwolle aantrekkelijk is voor dealers. We hebben daar echter geen cijfermatige onderbouwing voor. Bij het benoemen van mogelijke oorzaken zouden we gissen.
8. Kan het college aangeven wat ze doet om het MMC-gebruik te ontmoedigen.
Zie memo aan de raad.
9. Is er overleg met de GGD over deze “legale’ drug?
Zie memo aan de raad.
10. Heeft het college contact over deze drug met de landelijke overheid om gebruik te ontmoedigen en het gebruik, handel of productie van deze drug strafbaar te stellen?
Wij volgen de ontwikkelingen rondom het (concept)wetsvoorstel inzake Wijziging Opiumwet op de voet. 3-MMC valt onder één van de stofgroepen die het conceptwetsvoorstel in eerste instantie beoogt te verbieden. Het conceptwetsvoorstel maakt het mogelijk om groepen stoffen (die gelijken op bestaande lijst-1 stoffen) in één keer te verbieden, op basis van de chemische structuur. Dit maakt dat de wetgever efficiënter kan optreden tegen nieuw op de markt verschijnende stoffen, die maar marginaal verschillen van reeds verboden stoffen. Momenteel worden de uitvoeringstoetsen en de wetgevingstoets verwerkt, waarna het na goedkeuring door de Ministerraad naar de Raad van State zal worden verzonden.