Is huiswerkbegeleiding voor iedereen even toegankelijk?

18 oktober 2019

Bijna een op de drie middelbare scholieren krijgt buiten schooltijd extra bijles, huiswerkbegeleiding of examentraining. In het basisonderwijs is dat voor leerlingen uit groep 8 een op vier. Dit blijkt uit onderzoek dat minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs Arie Slob heeft laten doen*. De Partij van de Arbeid wil graag weten wat de oorzaak van die stijging is en of dat ook voor Zwolle geldt.

Net als de minister vindt de PvdA het zorgelijk dat veel ouders een schoolniveau van vmbo niet accepteren en door extra onderwijs hun kinderen toch op een hoger niveau willen laten instromen. Tegelijk is het wel belangrijk dat als kinderen huiswerkbegeleiding nodig hebben, om wat voor reden dan ook, dat toegankelijk is voor iedereen. Het is bijvoorbeeld onwenselijk dat kinderen van ouders met een hoog inkomen wel extra ondersteuning kunnen krijgen en kinderen van ouders met een lager inkomen niet.

Daarom stelt Patty Wolthof namens de PvdA vragen aan het Zwolse college van burgemeester en wethouders:

1. Heeft het college het aanbod van bijlessen, huiswerkbegeleiding en examentraining in beeld? Zo ja, heeft het college een overzicht dat gedeeld kan worden met de raad?
2. Kan het college aangeven hoeveel Zwolse leerlingen gebruik maken van dit buitenschoolse onderwijsaanbod?
3. Is er in Zwolle sprake van stabiele cijfers of is er een toe- dan wel afname van gebruik van buitenschools onderwijsaanbod de afgelopen jaren?
4. Heeft het college in beeld waarom er over het algemeen zoveel leerlingen bijles krijgen (denk aan de invoering van passend onderwijs, lerarentekort, werkdruk in onderwijs)?
5. Kan het college iets zeggen over de achtergrond (opleidingsniveau, inkomen) van de ouders van leerlingen die huiswerkbegeleiding krijgen?
4. Zijn bijlessen, huiswerkbegeleiding en examentraining voor alle Zwolse scholieren in dezelfde mate toegankelijk (denk aan bekendheid, betaalbaarheid en bereikbaarheid)?
4.1 Als dat niet zo is, wat wil het college hieraan doen?
4.2 Als dat wel zo is, kan het college aangeven op welke wijze de gemeente hier actief aan bijdraagt?
5. Is het college in gesprek met scholen over hoe om te gaan met prestatiedruk bij jonge kinderen? Zo ja: Hoe wordt hier in Zwolle mee omgegaan en hebben scholen hier hulp bij nodig? Zo nee: is de wethouder bereid hierover in gesprek te gaan met scholen en betrokken zorginstanties?

*https://nos.nl/artikel/2305955-een-op-de-drie-middelbare-scholieren-krijgt-bijles.html