Door Redactie op 6 oktober 2014

Fiets- en wandeltocht rondom Eli Heimans

Afgelopen zondag 5 oktober organiseerde PvdA Zwolle een historische fiets- en wandeltocht naar aanleiding van het honderdste sterfjaar van de Zwollenaar Eli Heimans. Onder de bezielende leiding van raadslid Herman Sieben togen 32 enthousiaste deelnemers door de stad. Tijdens de excursie werd ingegaan op de historische rol en betekenis van Eli Heimans voor de natuurbescherming en natuureducatie in Nederland. Het geboortehuis van Heimans stond aan de Thorbeckegracht 73. Op tweejarige leeftijd verhuisde hij naar de Papenstraat waar zijn vader een stoffenweverij had. Al op jonge leeftijd hielp Eli Heimans mee in het bedrijf. Op zijn lange wandeltochten in en rond Zwolle en het Engelse Werk leerde hij met verwondering en bewondering naar de natuur kijken. Het kruidenvrouwtje in Heino was voor hem ook een belangrijke inspiratiebron. Zijn vermogen om zijn gedachten in eenvoudige woorden vast te leggen en in pentekeningen om te zetten was voor Heimans een bijzondere gave. Hij koos uiteindelijk voor het beroep van onderwijzer. Na zijn studie streek hij neer in Amsterdam.

Zijn verwondering voor de natuur deed hem tezamen met Jac. P. Thijsse een voorvechter te zijn van natuureducatie in het basisonderwijs. De natuur in, zaken aanschouwen, vragen stellen, verder onderzoek en leerlingen mee naar buiten nemen waren voor hen belangrijke uitgangspunten. Jacques P. Thijsse en Eli Heimans vormen de grondleggers voor nog steeds bestaande organisaties als Natuurmonumenten en KNNV. Jarenlang hebben Heimans en Thijsse met hun publicaties invloed gehad op onderwijzers, natuursporters en natuurbeschermers. Zij hebben gezorgd voor een zogenaamd Biologisch Reveil in Nederland rondom 1900.

Leden van de Zwolse werkgroep Eli Heimans deden tijdens de tocht een pleidooi voor meer natuureducatie in het basisonderwijs, scholing van leerkrachten en het creëren van een plek in de stad ter nagedachtenis aan Eli Heimans. De natuurrijke omgeving van Zwolle in de jeugd van Heimans is een belangrijke basis geweest voor zijn werk als natuureducator, natuuronderwijzer en amateur-natuuronderzoeker.
Redactie

Redactie

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op via e-mail: [email protected]

Meer over Redactie