Door op 16 november 2014

Blog: Hoe het hoort?

Ik ben blij dat mijn zoontje van twee nog een middagslaapje doet. Daardoor hoefde ik gisteren niet de keuze te maken om wel of niet naar de intocht van Sinterklaas te gaan in mijn stad Zwolle. Want in Zwolle doen we nog ‘gewoon’ aan Zwarte Piet. Zoals het hoort, las ik vandaag op Twitter. Zelfs de lokale nieuwssite voelde de behoefte te benadrukken dat de kleur in Zwolle onveranderd blijft, ondanks de discussie die inmiddels al jaren wordt gevoerd.

Of het nou zo hoort of niet, ik voel me ongemakkelijk bij de huidige vorm van zwarte piet en wil dat mijn zoontje het Sinterklaasfeest leert kennen zonder deze negatieve, stereotyperende weergave van zwarte mensen. Ook lees ik net op RTV Oost dat de intochten in Overijssel zonder wanklank zijn verlopen en dat de discussie hier niet leeft. Om dat eerste ben ik blij, maar dat laatste is volgens mij niet waar.

Ik weet dat er mensen zijn, in Zwolle – dus ook in Overijssel – die deze traditie graag op een andere manier ingevuld zien. Dat bleek onder andere op het stadsgesprek dat de PvdA Zwolle heeft georganiseerd in augustus, waar zo’n 70 mensen op af kwamen (een verslag daarvan vind je hier). In september heb ik tijdens de raadsvergadering de burgemeester het verslag van deze avond aangeboden en ik heb hem daarbij de vraag gesteld of hij – als burgervader – het voortouw wil nemen om ervoor te zorgen dat ook in Zwolle iedereen mee kan doen aan het feest, zonder dat iemand zich gediscrimineerd voelt. Ik gaf aan dat het wat de PvdA betreft gaat om een discussie over in- en uitsluiting, over wel of niet mee kunnen doen. In dat licht aanvaardde de burgemeester mijn verzoek en hij zou op zijn eigen manier het gesprek verder oppakken. Dat dit jaar nog niets is veranderd aan zwarte piet verbaast me niet. Zwolle heeft nog wat tijd nodig. De burgemeester gaf aan ook naar de landelijke ontwikkelingen te kijken, zoals het Sinterklaasjournaal.

Een politieke partij gaat niet vertellen hoe een stad zijn Sinterklaasfeest viert, maar ik hoor dat er mensen uit de stad zijn die zelf initiatief nemen om bijvoorbeeld kleurenpieten te leveren voor de intocht. Veel kinderen en ouders kijken het Sinterklaasjournaal en zijn enthousiast over de nieuwe pietenaanpak. En daar ben ik blij om. Ik hoop dan ook van harte dat Zwolle volgend jaar open staat voor een kleurrijk Sinterklaasfeest. Want dan kan ik het middagslaapje van mijn zoontje niet meer aanvoeren als excuus om niet bij de intocht te zijn en kan ik samen met hem en de rest van Sinterklaasminnend Zwolle een hele hoop roetveegpieten en misschien wel een aantal witte, Zwols-blauwe of clownpieten bewonderen. Want volgens mij is dát hoe het hoort: een volksfeest moet voor het hele volk toegankelijk zijn en niemand – bedoeld of onbedoeld – buitensluiten.

ps. Als je zelf een idee hebt hoe Zwolle volgend jaar een feest kan worden voor iedereen, mail me dan: ([email protected]). Ik breng je dan weer in contact met de juiste personen.