Door Redactie op 16 maart 2014

Ahmed Marcouch in gesprek met winkeliers Holtenbroek

Maandagochtend gaat Tweede Kamerlid voor de PvdA Ahmed Marcouch samen met lijsttrekker Nelleke Vedelaar in gesprek met winkeliers in Holtenbroek over over veiligheid van winkeliers, hun personeel, van winkelend publiek en de veiligheid in de wijk. Wijkwethouder Gerrit Piek is ook aanwezig bij het gesprek. Aansluitend delen de PvdA’ers nog rozen uit in de wijk en in het winkelcentrum.

Afgelopen week lanceerde Marcouch nog het actieplein Veilige Wijken (download hier het PvdA_Actieplan_Veilige wijken). Hierin staat onder meer dat buurtbewoners  zelf meer invloed moeten krijgen op de veiligheid in hun buurt. De PvdA wil dat zij zeggenschap krijgen over de prioriteiten van de wijkagent en meebepalen waaraan het buurtveiligheidsbudget wordt besteed. In steden moet er tenminste één wijkagent per 5000 inwoners zijn, die de buurt en de bewoners kent en de cultuur begrijpt.

Marcouch: “In een onveilige buurt wint de sterkste, daar kunnen mensen niet leven, kinderen niet spelen of ondernemers niet werken. Dat tolereert de PvdA niet. Buurtbewoners weten zelf het beste wat de grootste problemen in de wijk zijn, en daarom moeten zij dat samen met hun wijkagent dichtbij huis kunnen regelen. Er moeten snel voldoende wijkagenten komen. Burgemeesters en politie moeten draaideurcriminelen voortdurend op de huid zitten en hard aan pakken. Dat werkt goed in onze hoofdstad, wat ons betreft doen we het overal zo. Woninginbraken, overlast en beroving  zijn echte, harde misdaden die een gigantische impact hebben op het dagelijks leven van mensen. Het gebeurt te vaak dat slachtoffers van criminaliteit, overlast en intimidatie besluiten te verhuizen. Dat kan niet. De PvdA staat pal achter de slachtoffers. Gemeenten en de politie moeten hand in hand met hen de problemen in de wijk oplossen.”

De PvdA wil ook meer maatregelen om inbraken te voorkomen. Een woninginbraak heeft grote impact op je leven: het idee dat er iemand in jouw huis is binnengedrongen is onverteerbaar . Tachtig procent van de dieven pleegt een inbraak omdat de buit gemakkelijk voor het grijpen ligt. Goed hang- en sluitwerk is het beste preventiemiddel. Gemeenten moeten hun inwoners daarbij helpen en een deel van de kosten vergoeden. Woningcorporaties en verzekeraars kunnen daaraan meebetalen omdat zij er baat bij hebben: de schade die hiermee wordt voorkomen weegt ruimschoots op tegen de kosten. Tot slot strijdt de PvdA tegen huisjesmelkers en verloedering van woningen. Malafide huisjesmelkers moeten al bij een tweede overtreding een bestuurlijke boete kunnen krijgen en een beroepsverbod als zij volharden. Gemeenten gaan pandeigenaren actief aanschrijven om hun panden veiliger en schoner te maken om de gezondheid van hun bewoners te waarborgen.

Actieplan Veilige wijken

Redactie

Redactie

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op via e-mail: [email protected]

Meer over Redactie