Hieronder leest u onze bijdrage in het debat over het voorzieningenplan Stadshagen op 11-07-2023. Klik hier om het hele debat terug te kijken en de stukken te lezen op de site van de gemeente Zwolle.
Een groeiende wijk – ter grote van een middelgrote stad – met een achterblijvend voorzieningenaanbod. Dat is niet goed en onze fractie is daarom ook blij dat er nu een voorzieningenplan ligt waarmee geprobeerd wordt het voorzieningenaanbod beter op niveau te brengen. En blij zijn we ook dat grotendeels de aanbevelingen vanuit het voorzieningenonderzoek gevolgd worden door in te spelen op de belangrijke tekorten op het gebied van zorg (huisartsen), cultuur en ontmoeting.
Wel heb ik namens mijn fractie een aantal kritische kanttekeningen. Die gaan niet zozeer over het aanbod en de keuzes in kwantitatieve zin maar wel over de spreiding, of het gebrek daaraan. Mijn fractie is kritisch op de centralisering van voorzieningen. Uit het gedane onderzoek blijkt dat verwacht mag worden dat in een hele grote wijk met centrale voorzieningen, zoals Stadshagen, het autobezit alleen maar zal toenemen. De grote afstand tot gecentraliseerde voorzieningen vanuit sommige delen van de wijk leidt vervolgens tot een duidelijke groei in het aantal verkeersbewegingen en in de parkeerdruk. En dat vinden wij niet gewenst. Tevens heeft het gebrek aan spreiding van voorzieningen een negatieve impact op de sociale binding en leefbaarheid in onze buurten.
Dat gebrek aan spreiding zit hem voor ons op drie punten.
Ten eerste de spreiding van supermarkten en winkels als de bakker, slager en drogist. Natuurlijk is het fijn dat de huisarts beter gespreid wordt. Maar zelfs op oudere leeftijd kom je meestal nog steeds vaker bij de supermarkt dan bij de huisarts. Eerder zagen we in de Tippe al geen ruimte voor een supermarkt, nu ook in Breezicht niet. Gevolg is dat inwoners op 2 tot 3 kilometer afstand van een supermarkt wonen omdat in de middelgrote stad Stadshagen supermarkten maar op 1 plek aanwezig zijn. Wij zien dat graag anders, met name voor onze oudere inwoners.
Een aanbeveling uit het gedane onderzoek is ook om aan de randen van de wijk in te zetten op kleinere gemakswinkels. In het voorzieningenplan wordt echter gesproken over ondergeschikte detailhandel. Waar hebben we het dan over? Want de behoefte is natuurlijk gewoon een supermarkt en dan heb je weinig aan een hip winkeltje met dure producten.
Het tweede punt van belang betreft de spreiding van gymzalen. Voor dit vraagstuk zien wij in het voorzieningenplan geen oplossing, anders dan mogelijke gymzaal aan de Scholtensteeg, maar die ligt ook aan de rand. Terwijl scholen in Breecamp volgens het voorzieningenonderzoek juist ook op korte termijn een nieuwe gymzaal nodig hebben. En uit het onderzoek naar onze sporthallen van twee jaar geleden bleek ook dat sporthallen niet goed verspreid zijn over Zwolle, met name in Stadshagen. Moet je dus niet kijken naar extra sporthal in Stadshagen, bv. om kostbare onderwijs tijd niet verloren te laten gaan doordat je veel verplaatsingstijd hebt.
En als laatste punt de opwaardering van de buitenruimte. Als probleem wordt geconstateerd dat die buitenruimte een kwalitatieve verbeterslag nodig heeft. Een concrete aanpak hiervoor ontbreekt in het voorzieningenplan. Onze fractie snapt dat vanuit de gedachte dat het hier primair gaat over de uit te geven kavels, maar zouden wel graag horen hoe dit probleem dan wel wordt opgepakt.
Onze fractie is redelijk positief over het voorliggende plan. In algemene zin pleiten wij echter wel voor meer decentralisering van voorzieningen.