Zorgen over jongerenschulden

Door Niels van der Schaaf op 15 februari 2023

Als burgerraadslid van de PvdA maak ik mij ernstig zorgen over de ontwikkeling van de schulden van met name jonge Zwollenaren. Dit is immers ook een kwetsbare groep. Eind december ben ik op werkbezoek geweest bij de sociaal raadslieden van Op Orde in Holtenbroek, daar heb ik met eigen ogen kunnen zien waar jongeren tegenaan lopen.

Ook in mijn werk in het onderwijs zie ik schuldenproblematiek verergeren. Onderzoeken zoals van de kindertelefoon en van de NOS bevestigen dat beeld. Ik denk dat de gemeente meer kan doen om financiële problemen te voorkomen, om te beginnen door het afschffen van de 4 weken wachttijd voor jongeren die een uitkering aanvragen.

Ik stel daarom schriftelijke vragen aan het college van wethouders. De vragen staan onderaan deze pagina. De zorg voor onze jongeren vraagt dat we kort op de bal spelen bij het aanpakken van deze schuldproblemen. Daarmee voorkomen we ook dat de schulden onnodig groot worden.

Schriftelijke vragen aan de gemeente Zwolle

Betreft: Art. 45 vragen
Onderwerp: schulden

PvdA – schriftelijke vragen
Door stijgende kosten van onder andere energie en boodschappen, lijken steeds meer Nederlanders in financiële problemen te komen. Het CPB waarschuwt dat er meer dan een miljoen mensen in financiële nood komen. Ook krijgt de kindertelefoon steeds meer telefoontjes van kinderen over geldzorgen (https://www.nu.nl/economie/6245957/gesprekken-kindertelefoon-gaan-steeds-vaker-over-financiele-zorgen.html ). Ook de telefoonlijn voor jongvolwassenen stuit vaker op deze vragen. De jongeren hebben met name moeite om rond te komen, vragen over studieschulden en/of vragen over hoge huizenprijzen.

In Zwolle hebben we een aantal vangnetten voor jongeren die zonder werk zitten of met schulden kampen. Echter zijn er vanuit ons een aantal vragen over de huidige voorzieningen die onze gemeente biedt.

  1. In een artikel van de NOS van 06-10-22 (https://nos.nl/op3/artikel/2447281-jongeren-met-schulden-blijven-onder-de-radar-snelle-hulp-blijft-uit ) werd na een onderzoek van NOS op 3 gesteld dat een groot deel van de gemeenten pas te laat te hulp schiet bij jongeren met geldproblemen. Sinds 2021 moet een schuld bij een ‘vastelastenpartner’ (huurbazen, zorgverzekeraar etc.) gedeeld worden met de gemeente. De gemeente is dan verplicht om binnen vier weken contact op te nemen en hulp aan te bieden. Worden die signalen in Zwolle tijdig doorgegeven door vastelastenpartners?
  1. Bij het doorgeven van een betalingsachterstand door vastelastenpartners worden vaak geen geboortedata etc doorgegeven vanwege privacyregelgeving. Hierdoor zijn cijfers bij veel gemeenten incompleet en is er geen goed beeld van het aantal jongeren dat in de schulden dreigt te raken. Krijgt de gemeente Zwolle wel inzicht in deze gegevens en/of is zijn de jongeren die in de schulden dreigen te raken in beeld?
  1. Jongeren hebben vaak een relatief lage schuld. Bij het verlenen van hulp van de gemeente zijn zij vaak geen prioriteit. Echter is het van belang dat de schuld van jongeren niet nog verder stijgt tijdens deze ‘wachtperiode’. In hoeverre is hebben jongeren in de gemeente Zwolle prioriteit bij het verhelpen van hun schulden door de gemeente? Hoe lang is de wachtperiode ongeveer?
  1. Zwolle hanteert nog wachttijd van 4 weken wanneer iemand onder de 27 jaar werkeloos raakt. In de praktijk betekent dit vaak juist meer problemen. Maatwerk is mogelijk, maar dan is het vaak al te laat. Op eerdere vragen van de PvdA gaf het (vorige) college aan dat de 4 weken wachttijd van kracht blijft. Is het college gezien de problematiek van standpunt veranderd en nu wel bereid om de wachttijd af te schaffen?
  1. Steeds meer jongeren komen in de financiële problemen, o.a. door online gokken of achteraf betalen-mogelijkheden. Is het college voornemens specifiek deze thema’s aan te kaarten, bijvoorbeeld tijdens de week van het geld? Wordt er een aparte gemeentelijke campagne opgezet?
  1. We hoorden dat het perspectieffonds niet helemaal goed werkt en dat het herzien gaat worden. Dit terwijl de problematiek vaak nu speelt. Hoe eerder ingegrepen wordt, hoe beter. Zijn er al laagdrempelige oplossingen in beeld waarbij de schuld van jongeren kan worden overgenomen/bevroren.
  1. Wat doet het college om ook jongeren zelf te wijzen op het bestaan van het perspectieffonds?
  1. In de gemeente Arnhem is kortgeleden de duur van de BKR registratie gewijzigd van vijf jaar naar een kortere periode. Ook in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht zijn soortgelijke aanpassingen gedaan. Overweegt het college deze aanpassing ook voor Zwolle?

 

Niels van der Schaaf

Niels van der Schaaf

Mijn naam is Niels van der Schaaf en ik ben 25 jaar. Ik woon nu zo’n zes jaar in Zwolle, waarvan nu drie jaar in de Stationsbuurt. Ik werk bij het Centre for Sports and Education. Dat is een middelbare school voor leerlingen die een topsportcarrière voor ogen hebben. Ik ben hier mentor van een

Meer over Niels van der Schaaf