Door op 29 december 2014

Thuis bij… J.W. van Marle

Deze maand bracht ik een bezoek aan de heer Van Marle, bijna 88 jaar en wonend in een appartement op de Havezate. Acht jaar alweer, na zeventig jaar gewoond te hebben aan de Diezerhoven. Samen met bestuurslid Jean-Paul Lamers heb ik de heer van Marle anderhalf jaar geleden al eens bezocht toen we hem een jubileumspeld opspelden.

De heer Van Marle volgt de (politieke) actualiteit nog op de voet: “Ik kijk graag naar praatprogramma’s als PAUW, dat is tegenwoordig ook mijn dagafsluiting. Ik heb ook wel eens gekeken naar Humberto Tan, maar dat is mijn programma niet zo. Daar komen dan types als Gordon langs en daar heb ik helemaal niets mee”. Hij gaat verder: “Ik vind het erg jammer dat de media tegenwoordig alles zo uitvergroot, zoals de kwestie met de vader van Van Rijn. Zeker als het om de PvdA gaat, krijgen veel zaken zo’n ophef en negatieve aandacht.” Hij vervolgt: “Op basis van de politieke krachtsverhoudingen moest de PvdA een verbond aangaan met de VVD, er was geen andere optie. Daar horen dan ook zaken bij waar je minder gelukkig van wordt. De SP vind ik maar niks, veel rumoer maken maar mensen weinig oplossingen bieden”.

De heer Van Marle heeft veertig jaar gewerkt bij de IJsselcentrale op de financiële administratie, van jongste bediende tot chef. Nog elk jaar komt een oud-medewerkster op zijn verjaardag. Hij vindt het fijn dat het huidige bedrijf RWE (Essent) nog veel aandacht heeft voor gepensioneerde medewerkers. De heer Van Marle krijgt nog steeds het bedrijfsblad en elke kerstperiode krijgt hij nog een cadeaubon. Ondanks de hoge leeftijd heeft hij zijn sociale netwerk redelijk op orde. Voor vervoer kan hij terugvallen op familie, een buurvrouw komt elke avond koffie drinken en ook zijn neef Hans Borrel, een bekende Zwollenaar, regelt nog jaarlijks de verjaardag van de heer Van Marle met alles er op en er aan in een zaaltje. Tijdens de kerst is hij uitgenodigd bij een nicht. De heer Van Marle gaat niet vaak de deur meer uit, dat laat zijn gezondheid niet toe. De activiteiten op de Havezate vindt hij maar ouderwets, dus daar zul je hem niet zien. Hij is ook op andere fronten nog zeer bij de tijd. Tegenwoordig zit hij aan de Ipad. Hij vertelt: “Laatst heb ik via Skype contact gehad met familie, ze waren toen in Italië”. Zijn kast staat vol jazz dvd’s en kijkt vaak naar DJAZZ.TV: “Count Basie, Ella Fitzgerald, dat is fijne muziek, maar ook Frank Sinatra”.

De heer J.W. van Marle bewaart dierbare herinneringen aan Horreüs de Haas. Op zijn vijftiende volgde hij bij De Haas catechisatie op de ULO in Assendorp. Horreüs had een soort van “Jezusuitstraling”, hij droeg altijd donkere, loden jassen. Toen de heer Van Marle een keer ziek was, kreeg hij Horreüs op bezoek en die bracht een pot jam voor hem mee. En tijdens zijn begrafenisoptocht door de stad, stond de heer Van Marle de stoet te bekijken op de Diezerkade. Het was een ware volksoploop en de tocht was tegelijkertijd een eerbetoon als vorm van protest tegen de toenmalige bezetters.

De heer Van Marle heeft nooit politieke ambities gehad: “Ik ben ooit gevraagd me te kandideren voor de gemeenteraad, maar dat was en is niets voor mij. Politici gaan zo ruw met elkaar om, het zijn niet mijn omgangsvormen.”