Door Niels van der Schaaf op 13 september 2022

Maidenspeech Niels: “Ik wil opkomen voor mensen die het moeilijk hebben”

Lees hier de maidenspeech van burgerraadslid Niels van der Schaaf van 12 september 2022, tijdens het themadebat over het sociaal domein:

“Voorzitter,

Vandaag is het de eerste keer dat ik mijn bijdrage mag leveren als burgerraadslid van de Partij van de Arbeid. Ik mag dit doen op een thema wat mij als sociaal-democraat aan het hart gaat; armoede. Toen ik mij in 2017 aansloot bij de PvdA, was een van de redenen waarom ik lid werd het uitgangspunt van de PvdA dat ze opkomen voor de mensen die het moeilijk hebben. Destijds speelde de asielcrisis vanuit Syrië en Irak. De mensen die vanuit die regio’s naar Nederland vluchtten moesten hier opgevangen worden, zo ook in het dorp waar ik ben opgegroeid. Destijds heb ik ook tijdje meegelopen met de jongens in het AZC in Vledder. Hun verhalen raakten mij en ik merkte dat zij iets aanwakkerden. Op dat moment wilde ik iets gaan betekenen voor mensen die het lastig hebben. Dit mag ik vandaag voor het eerst doen in mijn nieuwe rol als burgerraadslid.

Vandaag zal ik mij in mijn bijdrage richten op de minima-effectrapportage. Deze rapportage laat een naar ons idee te rooskleurig beeld zien. Het belangrijkste vraagteken dat wij bij de MER plaatsen is het moment waarop deze is gemaakt. De situatie in Nederland van januari 2022 is gebruikt bij de berekeningen. Op dat moment was er nog geen sprake van een oorlog in Oekraïne, was de inflatie nog zo’n 5% en was de koopkracht van de gemiddelde Nederlander een stuk groter. Inmiddels leven we in september en zijn de energieprijzen door het dak geschoten, gaat de koopkracht achteruit en is de inflatie 12%. Vindt de wethouder dit reden genoeg om de MER opnieuw te laten doorrekenen en zo ja, op welke termijn zou dit kunnen?

Waar in het document maar twee/drie groepen kwetsbaar zullen zijn, horen we vanuit veel hoeken andere geluiden. Mensen in Nederland en ook in Zwolle krijgen steeds meer moeite om, financieel gezien, het einde van de maand te halen. Hierbij doelen wij op mensen die schuldhulp ontvangen, mensen die tussen 100% en 130% van het sociaal minimum verdienen en grote delen van de middeninkomens. Een parttime werkende die net te veel verdient voor zorg- en huurtoeslag dreigt kopje onder te gaan. Er ligt daarin een belangrijke taak voor het SWT op het gebied van signalering. Echter heeft het SWT het al ontzettend druk en zij krijgen in toenemende mate vragen over schulden en toeslagen en maken zich zorgen over hetgeen nog komen gaat. Is het SWT er volgens de wethouder op berekend om het toenemende aantal vraagstukken omtrent armoede te verwerken?

Ook hebben mensen die onder bewind staan van een schuldhulpverlener het lastig. Door de stijgende energieprijzen is de balans van sommige mensen 0 aan het einde van de maand. Dit terwijl er voor de zomer zo’n 30 euro over was hoorden wij van een bewindvoerder. Met de huidige situatie op de energiemarkt is de kans groot dat mensen geen brood op de plank hebben aan het einde van de maand, zelfs met schuldhulpverlening en alle beschikbare regelingen vanuit de gemeente. De meeste regelingen zijn gebaseerd op een eerder prijspeil, terwijl dit inmiddels achterhaald is. Op dit moment is de inflatie zo hoog, dat regelingen hier niet op berekend zijn. Met de dure boodschappen en stijgende energieprijzen is het slechts wachten tot meer mensen kopje ondergaan. Gelukkig wordt er een aantal regelingen verruimd, maar verwacht de wethouder dat dat voldoende gaat zijn?

Deze situatie vraagt volgens ons om structurele oplossingen van het rijk, maar ook van de lokale overheid. Denk hierbij aan het versnellen van isolatie van woningen en het aanstellen van gemeentelijke energiecoaches. Mijn vraag aan het college is dus: we zien het misgaan, hoe pro-actief is het college om mensen die nu in de problemen komen te hulp te schieten? Is het college bijvoorbeeld al in gesprek met scholen om te kijken of het nodig is dat er gratis ontbijt wordt verstrekt aan kinderen waarvan de ouders het niet lukt?

Zoals ik aan het begin van mijn bijdrage benoemde, werd ik politiek actief om op te komen voor mensen die het moeilijk hebben in de samenleving. Op dit moment hebben veel mensen het zwaar en moet er door de gemeente echt actie worden ondernomen om de toenemende armoede tegen te gaan.”

Niels van der Schaaf

Niels van der Schaaf

Mijn naam is Niels van der Schaaf en ik ben 25 jaar. Ik woon nu zo’n zes jaar in Zwolle, waarvan nu drie jaar in de Stationsbuurt. Ik werk bij het Centre for Sports and Education. Dat is een middelbare school voor leerlingen die een topsportcarrière voor ogen hebben. Ik ben hier mentor van een

Meer over Niels van der Schaaf