PvdA wil opheldering over situatie in het leerlingenvervoer
Het was even schrikken voor veel ouders na de zomervakantie, toen bleek dat honderden leerlingen uit het speciaal onderwijs niet op tijd of zelfs helemaal niet naar hun school konden worden gebracht, wegens een tekort aan beschikbare chauffeurs voor het leerlingenvervoer. Ook afgelopen herfstvakantie is er sprake van een soortgelijke situatie – waarbij de geluiden zijn dat het tot eind 2022 kan voortduren deze situatie.
Onze fractie stelt samen met D66 de volgende vragen aan het college:
- In de zomer gaf wethouder van Willigen aan op zoek te gaan naar oplossingen. Welke alternatieven of oplossingen zijn er onderzocht?
- Welke alternatieven of oplossingen zijn ook daadwerkelijk ingezet voor de start van de herfstvakantie?
– En bijvoorbeeld het inzetten van grotere bussen, wat is de overweging om deze niet in te zetten (Stentor, 21 oktober 2022)? - Na de herfstvakantie kunnen veertig kinderen ook niet op tijd worden vervoerd (Stentor, 21 oktober 2022). Hoe is de stand van zaken nu?
- In hoeverre heeft het College de mogelijkheid om via het Rijk het beroep aantrekkelijker te maken (zie kader de Stentor , 21 oktober 2022)? En zijn er al ontwikkelingen gaande in deze gesprekken?
- De vervoerder zegt in de krant dat het leerlingenvervoer voor het bedrijf niet meer rendabel is in verband met o.a. de hoge brandstofprijzen. Deze zijn hoger dan in de tijd van de aanbesteding:
– In hoeverre wordt hier in de aanbesteding rekening mee gehouden?
– Is de gemeente met vervoerder in gesprek hierover?
– Wat gebeurt er als vervoerder langdurig in gebreke blijft?
– Is dit iets waarin de toekomst qua aanbestedingsprocedure rekening mee kan worden gehouden?
- De woordvoerder van de gemeente Zwolle meldt dat men voor de toekomst denkt om kinderen zelfstandiger te maken in het verkeer en openbaar vervoer. Hoe ziet dat zelfstandig maken eruit?
– Worden de scholen, de ouders en Veilig Verkeer Nederland hierbij betrokken?