Wildplukwandeling op het Damn Food Waste festival
Uiteindelijk is het veel duurzamer als mensen producten direct uit hun eigen omgeving gaan gebruiken en ik verwacht dat mensen daardoor op een andere manier naar de natuur en het stedelijk groen gaan kijken. Want nog even terug naar die Zevenblad-pesto. Als veel mensen pesto gaan maken van zelf geplukt Zevenblad, hoeven ze niet naar de supermarkt om pesto te kopen, hoeven er veel minder potjes pesto aan de supermarkt geleverd te worden, hoeft er minder kunstmest bij de basilicum gestrooid te worden. Etc. etc. Natuurlijk is dat een klein voorbeeld. En zijn de milieuvoordelen op wereldschaal te verwaarlozen. Toch als we de deze wereld bewoonbaar voor mens en natuur willen houden gaat het om kleine stapjes en inzicht in de effecten van ons gedrag. Daarom is het goed dat ook in het openbaar groen beleid nagedacht wordt over de ecologische en consumptieve functie van dat groen. Bijvoorbeeld nu veel Paardenkastanjes door een insect ziek worden en het loodje leggen, is het nu het moment om goed na te gaan hoe deze vervangen moeten worden. Je zou bij wezen van spreken, nu meer ook Hazelnootbomen, Tamme kastanjes of Walnootbomen kunnen gaan aanplanten. Op die manier krijgt Zwolle als culinaire stad een extra imago: Groene smulstad, met smulparkjes, smulbermen en smulbosjes.
De wandeling startte in de Papenstraat, in eerste instantie een niet groene straat met alleen maar tegels. De verbazing van de dertig deelnemers was groot dat we zes soorten eetbare planten vonden. En in het park vonden we naast allerlei eetbare planten zelfs vele toeven met honingzwammen. Als Zwolle in Rusland had gelegen waren die al meteen geplukt. De meeste mensen hadden eigenlijk nog nooit met die blik door een park gelopen. En natuurlijk heb ik ze ook gewaarschuwd voor de neveneffecten en de mogelijke ongelukken met verwisseling van soorten.