Het College van B&W heeft bekend gemaakt dat er in 2017 sprake was van meer uitgaven aan de zorg dan eigenlijk begroot was. Datzelfde geldt ook voor 2018, omdat iedereen die zorg kreeg in 2017, die zorg ook in 2018 krijgt.
Op dit moment is duidelijk dat er meer mensen dan verwacht gebruik maken van begeleid wonen, maatschappelijke opvang, Jeugdhulp voor kinderen met een licht verstandelijke beperking en individuele begeleiding voor mensen in de geestelijke gezondheidszorg.
Het is ontzettend vervelend dat er meer geld is uitgegeven, dan eigenlijk is begroot. Zwolle staat daar niet alleen in, want veel gemeenten kampen met financiële tekorten op dit sociaal domein. We gaan er van uit dat alle geleverde zorg ook gewoon nodig is en goed terecht komt, maar we hebben daarnaast ook een financiële verantwoordelijkheid voor de Zwolse begroting.
Het was in 2015 al bekend dat de bezuiniging uit Den Haag op het bordje van Zwolle terecht zouden komen. Bekend was ook al dat als je de zorg dichter bij de inwoners organiseert, er dan ook meer inwoners bereikt worden en dat leidt dus tot meer uitgaven.
Daarom is er in Zwolle ook vanaf 2015 extra geld uitgetrokken voor de zorg: 5 miljoen extra per jaar, ieder jaar. Dat is gedaan omdat we wilden dat iedere Zwollenaar die zorg nodig heeft, deze zorg ook zou krijgen. Verantwoorde zorg, op tijd en dicht bij huis en in de buurt.
De zorg en het brede sociale domein mogen echter geen bodemloze put zijn. Dat kost veel geld en dat gaat ten koste van andere dingen in de stad die net zo belangrijk zijn.
Daarom willen dat er eerst heel erg goed uitgezocht wordt hoe de huidige situatie is ontstaan, hoe deze opgelost wordt en hoe herhaling voorkomen wordt.
Want we willen dat iedereen die zorg nodig heeft, die zorg ook krijgt. Maar we willen ook dat de zorg betaalbaar is en blijft.