Emile en Erik namen een kijkje bij het fractiewerk

29 juni 2021

De afgelopen periode liep een aantal mensen mee met de PvdA-fractie. Zij zaten bij fractievergaderingen en volgden online de gemeenteraadsvergaderingen. Om een kijkje in de keuken te nemen. Om te ervaren wat het raadswerk inhoudt. Om te proeven of fractielid iets voor hen zou kunnen zijn. Twee van hen delen hieronder hun ervaringen: Erik en Emile.

Erik: ‘Misschien herken je dit, je stemt PvdA en bent korte of langere tijd lid van onze partij. Dan bekruipt je soms ‘t vage gevoel dat je iets moet doen binnen de PvdA. Maar wát is dan de vraag en hoe? En ben ik er wel geschikt voor? Als je niet uitkijkt gaat het moment voorbij en ga je weer over tot de orde van de dag.

Dat gebeurde mij ook, meerdere keren zelfs. Alleen dit jaar was het anders. Misschien door corona, ik weet ‘t niet. Dit jaar viel me een oproep op om mee te doen aan de Jan Schaper Leergang. Dit is een informatieprogramma voor alle partijleden die erover denken om op de kieslijst gaan staan voor de gemeenteraadverkiezingen.

Vanwege corona was de opzet wat anders dan gebruikelijk, de drie bijeenkomsten waren via Google meet in plaats van fysiek. De inleiders van de onderwerpen deden hun best om het zo interactief mogelijk te maken. En er waren regelmatig sessies in deelgroepjes zodat je met elkaar ideeën kon uitwisselen. Ik merkte dat de andere deelnemers dit ook inspirerend vonden. De samenstelling van de groep was divers, jong en minder jong, uit grote en kleine steden van Overijssel.

Na afloop van de leergang werd ik door Mart oude Egbrink van de fractie, samen met twee andere Zwolse Leden Niels en Emile, uitgenodigd om een paar fractievergaderingen en raadsvergaderingen bij te wonen. De raadsvergaderingen volgden we digitaal via de website van de gemeente. De fractievergaderingen hadden een hybride vorm, Een aantal (burger) raadleden waren fysiek aanwezig, op anderhalf meter, en een aantal digitaal. Anneke was ook digitaal aanwezig namens het Zwolse partijbestuur.

De sfeer tijdens de fractievergaderingen was opgewekt, open en natuurlijk zakelijk. Jan en Patty zaten de vergaderingen voor op een relaxte manier. Fractieleden steunden elkaar met adviezen en commentaar. Ook werden complimenten gemaakt voor de bijdragen tijdens de raadsvergadering. Fractieondersteuner Monique notuleerde en e-mailde deze ons kort na de vergadering. Zo kreeg ik een goed beeld van wat het raadswerk inhoudt. Bedankt voor jullie gastvrijheid en toelichting!

Dit allemaal hielp mij enorm om een positieve beslissing te nemen. Ik ga mij kandideren bij de selectiecommissie. En als je je afvraagt of dit ook iets voor jou is, ik leerde tijdens dit proces een aantal dingen over het fractiewerk:

  • je hoeft niet overal verstand van te hebben
  • je bent zeker niet te jong
  • je hoeft geen ervaring te hebben
  • en je kunt gewoon jezelf zijn.

Het Centrum voor Lokaal Bestuur van de PvdA en je fractiecollega’s ondersteunen je en zijn een grote bron van kennis. Ik begreep dat, vooral voor jongeren, die nog twijfelen er een shorttrack Jan Schaper leergang is. Dus, heb je interesse, doe het gewoon.’

 

Emile: ‘Na het volgen van de Jan Schaper leergang werd ik uitgenodigd om een periode mee te lopen met de gemeenteraadsfractie. Dat betekende in mijn geval twee fractievergaderingen, twee info/debat avonden met de raad en een besluitvormende raadsvergadering. Lopende het traject kwam daar een ingelaste fractievergadering bij omdat een deel van de tweede info avond een ander karakter kreeg en moest worden voorbereid. De fractievergaderingen vonden plaats in het stadhuis, de andere bijeenkomsten mocht ik online volgen.

Wat me vooral opviel is hoeveel er aan de orde komt in zo’n korte periode van een paar weken. Zoveel verschillende onderwerpen die rechtstreeks de belangen van onze inwoners raken. En ook hoeveel tijd het kost om dat allemaal zorgvuldig voor te bereiden om goed beslagen in de raad te komen. De sfeer in de fractie vond ik daarbij zeer plezierig en professioneel. Wat ook opviel is hoe weinig je eigenlijk hebt in te brengen als oppositiepartij. Hoe in beginsel sociale partijen aan de leiband van de coalitie lopen waar ze hun wethouder altijd steunen. Wat eerlijk gezegd ook de vraag opwerpt of dat anders gegaan was als het een PvdA wethouder zou betreffen. Dat is het enige dat me tegenviel in de De Schaper leergang, dat het dualisme toch af en toe wel ver weg was.

Leuk was het doordenken over bepaalde problemen. De woordvoerder van de fractie leidde in en vervolgens ontstond een kritisch debat en werd toch snel tot een gezamenlijk gedragen standpunt gekomen waarmee de woordvoerder naar de raad kon; mooi.

En wat doe je dan met die kennis? Ja, ik heb wel de smaak te pakken, maar heb ook twijfels. Soms denk je “waar gaat dit over” en “dit kan toch niet waar zijn”. Dan lijkt het zonde van de energie. Maar ook zoveel belangrijke kwesties die vragen om een kritisch PvdA geluid. En kun je de tijd vrijmaken? Ik ben er nog niet helemaal uit, maar zal zeker op een of andere manier actief blijven.’