Een veilige stad voor iedereen

7 april 2023

Vraag aan iemand wat veiligheid betekent voor hem of haar en je krijgt verschillende antwoorden. Bijvoorbeeld als je net een fake appje hebt gekregen van je zogenaamde zoon. Of als je kind bijna weer van zijn sokken is gereden op notabene het zebrapad. Of als je dit weekend verwensingen naar je hoofd hebt gekregen als je hand in hand liep met je geliefde. Of bang was toen je alleen naar huis fietste. Of… als je een jaar geleden getuige was van die vreselijke liquidatie in de McDonalds.

Veiligheid kent veel facetten en is vaak persoonlijk gekleurd, maar het is wel een thema van ons allemaal. Dat is in lijn met de titel van de nieuwe Veiligheidsagendaveiligheid maken we samen. Een titel die past bij hoe de PvdA kijkt naar veiligheid. Het is van ons allemaal en voor ons allemaal. Daarom moeten we ervoor zorgen dat de mate waarin je je veilig voelt niet afhangt van in welke wijk je woont, of je wel of niet een dikke portemonnee hebt en van wat je achtergrond is. En over dat laatste wil ik wel direct iets adresseren. Namelijk de video die dit weekend rondging van politieagenten, werkzaam in Oost-Nederland, die discriminerende uitspraken deden tijdens een privé-bezoek aan Parijs. Het is dit soort gedrag dat de wens van de politie om politie voor er van iedereen te zijn ondermijnt.

We weten dat racisme en discriminatie aandacht heeft binnen de politie-organisatie, maar hierdoor rijst bij ons de vraag wat er nu écht is verbeterd sinds bijvoorbeeld de staandehouding van Typhoon in 2016. Dit kan wat mij betreft niet los worden gezien van de veiligheidsagenda en ik zou van de burgemeester graag horen hoe hij hier naar kijkt en of hij hier aandacht voor vraagt in gesprekken met de politie.

Dan terug naar de nieuwe Veiligheidsagenda. Op basis van een goede analyse is er een aantal thema’s geselecteerd waarop de inzet wordt geïntensiveerd, te weten jeugd, zorg, drugs, digitale veiligheid en polarisatie en extremisme. Thema’s die wij zeker ondersteunen, maar we hebben nog een aantal wensen en verzoeken.

1) Allereerst maakt de PvdA zich echt zorgen over de verjonging en verharding als het gaat om criminaliteit onder 25 jaar. In de veiligheidsagenda staat: ‘we staan aan de start van een effectieve aanpak.’ Maar, het Beke-rapport naar jeugdproblematiek ligt er nu al twee jaar, met hele concrete aanbevelingen, zoals het ontwikkelen van een gemeentelijke integrale visie op jeugdproblematiekIn hoeverre zijn die aanbevelingen nu opgepakt en kunnen wij nog een gemeentelijke visie verwachten? Want wij vinden zo’n visie zeer wenselijk en overwegen een motie.

2) Polarisatie en extremisme
Een van de thema’s die ook de rol van de politiek en hoe wij het hier samen hebben georganiseerd raakt, is het thema polarisatie en extremisme. Een thema dat ook in veel verschillende vormen terugkomt. Vorige week nog toen het ging over de Lentekriebels. Bewuste misinformatie, online ophitsing en dat komt dan in het echte leven terecht bij de juffen en meesters of op verjaardagsfeestjes.

Wat we toch zorgelijk vinden is dat er zicht ontbreekt op vraagstukken als rechts-extremisme en grensoverschrijdend gedrag dat de democratische rechtstaat ondermijnt. Ons verzoek aan het college is voor de PPN met een formele reactie te komen op het onderzoek Regionaal Maatschappelijk Onbehagen met daarbij hoe de gemeente met de aanbevelingen om wil gaan. Ik zou ook graag zien dat wij als raad nadenken op welke manier wij de aanbevelingen specifiek gericht aan de gemeenteraad op zouden willen en kunnen pakken.

3) Supportersgeweld Voorzitter een laatste opmerking. We lezen in de nota, en helaas ook in het nieuws dat supportersgeweld toeneemt. PEC staat helaas niet alleen het hoogste in het linkerrijtje van de Keuken Kampioen Divisie. Zeer, zeer, zeer onwenselijk. Schadelijk voor het voetbal, slecht voorbeeld voor de jeugd, en het kost de club ook nog geld. Er wordt speciaal gekeken naar jongeren en hun rol in het supportersgeweld, dat juichen wij toe, maar kan de burgemeester aangeven welke stappen er nog meer worden gezet?

Tot slot: veel dank aan iedereen die zich inzet om Zwolle een veilige stad voor iedereen te maken.