Dit kun je doen als je er niet uitkomt met de aangifte van je inkomstenbelasting

Door Redactie op 20 april 2020

De PvdA vindt het heel belangrijk dat alle inwoners in Zwolle hun belastingaangifte goed en op tijd kunnen doen. Dat is niet voor iedereen even makkelijk. In Zwolle wordt er gelukkig veel hulp geboden. Door de Belastingdienst, maar ook door vrijwilligers. Daarom brengen we graag onderstaande hulpmogelijkheden onder de aandacht.

Het stuk is geschreven door Jan de Beer, oorspronkelijk bedoeld voor de Herbergkrant. Nu die krant tijdelijk niet uitkomt, wordt het via diverse andere kanalen verspreid, om zoveel mogelijk Zwollenaren te bereiken.

Dit kun je doen als je er niet uitkomt met de aangifte van je inkomstenbelasting.

Ook in coronatijd gaat het door: het doen van de aangifte inkomstenbelasting. Wel vóór 1 mei 2020. Het meeste is vooraf ingevuld, maar toch is aangifte doen voor veel Nederlanders niet makkelijk. Allaart Peeks, Berno van ’t Hul en Frans Bentvelsen vertellen wat mensen in Zwolle kunnen doen die er zelf niet uitkomen.

De Belastingdienst vraagt elk jaar aan mensen die inkomsten hebben om goed en tijdig aangifte inkomstenbelasting te doen. De Belastingdienst vult heel veel vooraf in, maar weet niet alles als het gaat om de inkomstenbelasting. Die gegevens kunnen elk jaar anders zijn. Daarom is het belangrijk om de vooraf ingevulde aangifte goed te controleren.

Voorkomen van fouten

“We proberen fouten zoveel mogelijk te voorkomen, maar toch kan bij het aangifte doen een aantal dingen misgaan”, vertelt Frans Bentvelsen, plaatsvervangend directeur van een belastingkantoor in Zwolle. “Als eerste zie ik dat mensen geen aangifte doen als ze dat wel moeten doen. Soms wordt zelfs de blauwe envelop helemaal niet opengemaakt. Ook zie ik helaas dat mensen te laat aangifte doen. Dat is niet handig en kan grote gevolgen hebben. Je kan bijvoorbeeld geld mislopen dat je anders had teruggekregen”.

Volgens Frans doen mensen soms ook onjuist aangifte – bewust of onbewust. “Mijn indruk is dat de meeste mensen het goed proberen te doen. Ook dan kan het soms fout gaan, bijvoorbeeld omdat de regels soms best lastig kunnen zijn. Daarom hoop ik dat als het nodig is, mensen hulp zoeken bij een deskundige.”

Hulp bij aangifte inkomstenbelasting: nu even niet

Maar als je hulp nodig hebt bij het doen van aangifte, dan lukt dat nu even niet door de coronamaatregelen. Allaart Peeks, projectleider voor de Belastingdienst Hulp bij aangifte, vertelt wat mensen moeten doen als zelfstandig aangifte doen niet lukt. “Vraag uitstel aan. Dat is het belangrijkste advies dat ik nu kan geven. Vraag uitstel voor jezelf en als dat nodig is ook voor je partner. Dat gaat heel gemakkelijk. Als je uitstel aanvraagt, krijg je dit tot 1 september 2020.”

Je kunt op de volgende manier uitstel voor het indienen van de aangifte aanvragen:

  • bel naar 0800 – 0543 (de Belastingtelefoon);
  • kies optie 3, “uitstel voor het indienen van uw aangifte inkomstenbelasting 2019”;
  • voer je burgerservicenummer (BSN) in en sluit af met een hekje (#).

Sociaal Raadsman Berno van ’t Hul van De Kern Maatschappelijke Dienstverlening geeft aan hoe De Kern en Op Orde hierbij willen helpen: “Als het niet lukt om zelf uitstel te vragen, mogen mensen gewoon contact met ons opnemen. Wij helpen dan graag.”

Je kunt op de volgende manieren contact opnemen met Op Orde:

  • bel naar 038 – 456 97 50;
  • stuur een mailbericht naar [email protected];
  • whatsapp “UITSTEL” naar 06 – 12 18 54 37.

Allaart Peeks vertelt hoe akelig hij het vindt dat de Belastingdienst nu niet kan helpen: “Mensen die door aangifte doen geld terugkrijgen, moeten nu wachten. En heel veel studenten helpen ons en die kunnen nu niet werken. Ik hoop dat iedereen snel weer naar buiten mag en de Belastingdienst iedereen die het nodig heeft, voor 1 september kan helpen.”

aangifte-inkomstenbelasting-zwolle
Frans Bentvelsen. Foto | Bsharp Media

Uitkijken naar straks

Hopelijk kan er later weer hulp gegeven worden bij het doen van aangifte. Mensen kunnen dan kiezen voor hulp door de Belastingdienst of voor hulp door eigen Zwolse hulpverleners. “We vinden het heel fijn als we bij de Belastingdienst mensen kunnen helpen die dat nodig hebben”, zegt Allaart Peeks enthousiast. “We doen dat helemaal gratis en gewoon bij een belastingkantoor in Zwolle. We kijken dan direct of mensen ook recht hebben op een zorgtoeslag. Het is echt een visitekaartje van de Belastingdienst en ik hoop dat ook dit jaar de mensen in Zwolle die daar behoefte aan hebben hier weer gebruik van kunnen maken.”

Belastingspreekuur

Bijzonder is de hulp van eigen Zwolse organisaties bij het aangifte doen. Eén van de hulpverleners is Berno van ’t Hul. Hij vertelt vol trots over het Zwolse belastingspreekuur: “We hebben onze aanpak zelf ontwikkeld. Vorig jaar hielpen we vijfhonderd tot zevenhonderd Zwollenaren. Het was zo’n groot succes dat de Belastingdienst online aandacht aan het Zwolse belastingspreekuur gaf.”

Berno van ’t Hul. Foto | Bsharp Media

Volgens Berno komt dat succes door de samenwerking met enthousiaste vrijwilligers van Op Orde in toegankelijke plekken in de stad. “Maar ook omdat we echt naar de mensen toegaan en huisbezoeken afleggen bij Zwollenaren die niet mobiel zijn. We nodigen mensen elk jaar weer uit voor onze inloopmomenten in de Stadkamer en wijkcentrum Holtenbroek. Maar ook in Kampen, Olst-Wijhe en Deventer organiseren we belastingspreekuren. Mensen zijn vaak heel blij met onze hulp. En wij ook, vooral als we zien dat mensen met een heel laag inkomen geld terugkrijgen.”

De belastingspreekuren zijn bedoeld voor minima die niet zelfstandig aangifte kunnen doen. Wil je ook langskomen op een belastingspreekuur? Bel dan met Op Orde via 038 – 456 97 50 en je wordt uitgenodigd als de coronamaatregelen voorbij zijn.

Redactie

Redactie

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op via e-mail: [email protected]

Meer over Redactie