Discriminatie arbeidsmarkt aanpakken
Iedereen moet gelijke kansen hebben op werk. Discriminatie op de arbeidsmarkt moet hard worden aangepakt. Daarom wil de PvdA dat de namen van bedrijven waar gevallen van discriminatie hebben plaatsgevonden, bekend worden gemaakt door de gemeenten. Bedrijven die het goed doen, krijgen een eervolle vermelding. Ook moeten gemeenten contracten kunnen ontbinden met discriminerende bedrijven. Gemeenten moeten daarnaast harde afspraken maken met onderwijsinstellingen en werkgevers voor een arbeidsmarkt die werk biedt aan iedereen, en daarbij extra inspanningen leveren aan werk voor migrantenjongeren.
Nelleke Vedelaar lanceert samen met andere lokale lijsttrekkers van de PvdA en de Tweede Kamerfractie daarom een gezamenlijk plan om ook op lokaal niveau discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken. Omdat werk zekerheid biedt. En omdat werk mensen in staat stelt zichzelf te ontwikkelen en verder te komen in het leven.
Werkgevers zijn erg gevoelig voor negatieve publiciteit. Met ‘naming en shaming’ wordt duidelijk welke bedrijven discrimineren. Naast publicatie van een zwarte lijst gaan gemeenten en antidiscriminatiebureaus jaarlijks de goede voorbeelden publiceren en reiken een prijs uit aan bedrijven die het juist extra goed doen. Daarnaast krijgen gemeenten, net als de Rijksoverheid, de mogelijkheid om bij gevallen van discriminatie het contract met een bedrijf te ontbinden. Lokale initiatieven om uitsluiting te voorkomen worden wat de PvdA betreft in alle gemeenten opgezet. En goed voorbeeld van een nauw samenwerkingsverband voor een inclusieve arbeidsmarkt is het platform Den Haag Inclusief. Ook moet er meer aandacht komen voor migrantenjongeren. De jeugdwerkloosheid onder migrantenjongeren is met meer dan 30 procent zorgelijk hoog. De PvdA wil daarom dat gemeenten extra inspanningen leveren, bijvoorbeeld met begeleiding naar een stage op een leerwerkbaan, mentoring, coaching en sollicitatietrainingen.
Lees hier het plan: PvdA_Actieplan Arbeidsmarktdiscriminatie