Over mij
Mijn roots
In 1955 stond mijn wieg in Hoogeveen en ben inmiddels een alleenstaande man met vier kinderen, waarvan één gehuwd. Ik ben in 1996 in Zwolle komen wonen doordat mijn werk als financieel deskundige in de opsporing (forensische accountantsgroep) bij de KLPD mij hier naar toe bracht en Zwolle een heel aantrekkelijke stad is om te wonen voor mijn gezin. Mooi centraal in het werkgebied en niet te ver van de familie in Drenthe.Inmiddels ben ik als rechercheur / projectleider werkzaam bij de opsporingsdienst FIOD-ECD, een onderdeel van de Belastingdienst. Integrale overheidshandhaving is mijn huidige werkterrein. Vanuit eerdere functies en laatstgenoemde functie heb ik veel ervaring met samenwerkende overheden. Ben in de loop van de tijd maar liefst bij vijf ministeries in dienst geweest.
Mijn politieke ervaringen
Het werk bracht me regelmatig andere standplaatsen. Ik ben eerder politiek actief geweest in o.m. de gemeente IJsselham (nu gemeente Steenwijkerland) als raadslid en in de gemeente Goor als lid van de schaduwfractie. Als Drent heb ik dus verschillende regio’s in Overijssel goed leren kennen.Sinds 2007 maak ik deel uit van de PvdA-fractie in de gemeenteraad. In de gemeenteraad houdt ik mij bezig met financiën, het bestuur, veiligheids- en handhavingsonderwerpen.
De gemeente
Burgers zien de gemeente vaak als een log en kostbaar apparaat. Als je als raadslid zoals ik via de raad met de gemeente kennismaakt dan kom je er achter hoe immens veel projecten er op stapel staan en hoeveel werkterreinen en taken er liggen. Denk bijv. eens aan het feit dat de gemeente bij ruim 500 wetten betrokken is. Hoezo al die wetten volledig handhaven en een eind maken aan gedogen? Kan natuurlijk niet, zou honderden ambtenaren extra kosten. Het is veel handiger risicogericht te werk te gaan en de Zwolse burger meer vertrouwen te geven bij de uitvoering van tal van wetten. Kijk ook eens naar de begroting die maar liefst ruim 400 miljoen euro bedraagt.Dat de gemeente dit goed doet blijkt uit tal van prijzen die de (vooral ambtelijke) organisatie heeft gewonnen. Een effectief en efficiënt apparaat, ook voor ons als gemeenteraad.
Veiligheid
Een terrein wat momenteel behoorlijk in beweging en ontwikkeling is en waarbij ik mij zeer betrokken voel is veiligheid. Nadat de gemeente Zwolle enkele jaren geleden begonnen is met een gemeentelijk veiligheidsplan wordt dit terrein momenteel behoorlijk uitgebouwd, omdat de burger steeds aangeeft naast werken en welzijn, vooral veiligheid een belangrijk onderwerp te vinden. Hij wil immers in een veilige omgeving wonen en ook de kinderen in een veilige stad kunnen achterlaten. Hier verwacht de burger als één van de kerntaken van de overheid veel van. In de raad hebben we ons beziggehouden met invoering van de wet Bibob (bestrijding onderwereld), de vestiging van een Veiligheidshuis (vooral jeugd- en alcoholproblematiek) en de Veiligheidsregio (brandweer, hulpverlening en rampenbestrijding). Daarnaast gaat Zwolle via de politie deelnemen aan het in oprichting zijnde Regionale Inlichtingen- en Expertise Centrum (RIEC) deelnemen. In september j.l. heeft de regering hiervoor een bestuursakkoord met de gemeenten gesloten. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de bestuurlijke aanpak van drugsoverlast, misstanden in de prostitutie, loverboys, maar ook veelplegers en huisjesmelkers verder vorm gaat krijgen.
Sociaal beleid
Voor een raadslid van de PvdA geldt vooral natuurlijk de inzet voor de minderbedeelden in de samenleving, waarbij het er niet toe doet hoe zij in de problemen zijn gekomen. Dit kan door ziekte, echtscheiding, werkloosheid, vluchten, maar ook door eigen schuld gekomen zijn. De gemeente moet hiervoor desgevraagd een helpende hand zijn, bijv. door middel van een adequate armoedebestrijding, een goed functionerende WMO(Zorg) en Wet Werk en Bijstand. Het gaat er om dat je geen mensen uitsluit van de samenleving, maar iedereen binnenboord probeert te houden. En ze uiteraard weer op het goede spoor probeert te krijgen en ze vervolgens weer volop kunnen bijdragen aan de samenleving.
Het raadslidmaatschap
Je bent raadslid zonder last en ruggespraak; je bent geen individueel belangenbehartiger, maar vooral voor het algemene belang van de burgers en bedrijven. Als raadslid ben je volksvertegenwoordiger en moet je steeds verantwoording willen afleggen over je standpunten en handelswijze. Om dat goed te kunnen doen bezoek ik verschillende wijkbijeenkomsten, maar ook regelmatig organisaties, instellingen en bedrijven Om die manier probeer je het contact met de inwoners van Zwolle te onderhouden en te signaleren wat er leeft en welke problemen er zijn. Vaak hoor je dat de gemeenteraad te ver van de burgers afstaat en daarom daag ik u uit mij te benaderen als u mogelijkheden of problemen ziet op bepaalde terreinen en die de raad aangaan.