Over mij
Er zijn voor elkaar. Dat is waar het mij om gaat, zowel in de samenleving als in de politiek. Dus geen ronkende en hoogdravende ideologische bespiegelingen, maar er simpelweg voor elkaar zijn. Elkaar de ruimte geven, samen dingen oppakken, uitvoeren of oplossen. In de eigen straat, de eigen wijk en de eigen stad.
Er met elkaar voor elkaar zijn. Dat is wat ik in ieder geval heb overgehouden aan jarenlang werken met mensen en wat ook mijn eigen ervaring is geweest.
Zelf ben ik ooit begonnen op de LTS en na bijna letterlijk ’12 ambachten, 13 ongelukken’ sluit ik dit jaar mijn universitaire studie Bestuurskunde af. Dat zou allemaal niet gelukt zijn zonder de juiste mensen om mij heen, mensen die er waren als dat nodig was en die er ook waren als je dat net niet wenste (maar eigenlijk wel nodig had). Het ‘er voor elkaar zijn’ is de belangrijkste waarde die telde in de jaren dat ik in het Jongerenwerk en bij de Jeugdreclassering heb gewerkt. Werk waarbij het doel was om te voorkomen dat jongeren opnieuw misdrijven zouden plegen. Jongeren die het vertrouwen in de samenleving om hen heen kwijt waren en jongeren die door de samenleving niet meer vertrouwd werden, in wie de eigen ouders het vertrouwen verloren hadden.
Dat is wat ik mijn huidige werk bij de Jeugdzorg nog steeds tegenkom, namelijk dat mensen een aantal noodzakelijke vanzelfsprekendheden missen in hun bestaan: vertrouwen en vertrouwd worden, mensen die er voor hen zijn, elkaar ondersteunen, bij elkaar terecht kunnen en daardoor zo wel individueel als collectief een gedeelde identiteit hebben.
– Een jongere die b.v. wel de intellectuele capaciteiten heeft, maar wegens gedragsproblemen niet de vaardigheden om deze capaciteiten te benutten…
– Een oudere die fysiek nog wel mobiel is, maar sociaal niet meer: simpelweg omdat er niemand is om contact mee te hebben….
– Iemand die chronisch ziek is, iemand die niet rond kan komen, iemand die dolgraag voor zichzelf wil beginnen maar niet weet hoe….
De vitaliteit van een samenleving, van een stad, valt of staat met het terug kunnen vallen op elkaar en op anderen. Onderlinge betrokkenheid, solidariteit en gezamenlijkheid. Of het nu gaat om sociale of om economische activiteiten, om er voor elkaar zijn in de privésfeer of in de sociale sfeer, om individuele of groepsbelangen: de Pvda heeft als motto ‘iedereen telt mee’ en één van de pijlers van het verkiezingsprogramma is ‘oog hebben voor elkaar’. Dat zijn doelstellingen die mij in ieder geval aanspreken.
Doelstellingen waarmee ik in de gemeenteraad – met en voor de burgers van Zwolle – aan de slag wil.