Het grote PvdA Midden-Oosten debat in Zwolle
Op zaterdag 28 maart organiseert de PvdA in samenwerking met de FMS en de PvdA Eurodelegatie een groot publieksdebat over het Midden-Oosten.
Iedere dag komen de beelden uit het Midden-Oosten onze huiskamers binnen. Het Israëlisch-Palestijns conflict, de oorlog in Syrië en het oprukken van de terreurbeweging IS(IS) houden de regio in hun greep. Maar ook in Libië is de stabiliteit ver te zoeken, terwijl Tunesië een lichtpunt is.
Over deze en andere onderwerpen gaan we op 28 maart met elkaar in debat. Met o.a. minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders, Diederik Samsom, Michiel Servaes, Kati Piri, Agnes Jongerius, Maurits Berger en vertegenwoordigers uit de regio. U bent van harte welkom!
Datum: zaterdag 28 maart
Tijd: 12.30 – 17.00 uur
Locatie: De Nieuwe Buitensociëteit, Zwolle
Aanmelden:
Telefonisch: via het volgende nummer kunt u zich aanmelden voor dit debat: 020-5512155. In het menu kiest u voor 3, de code voor dit evenement is 5889.
Online: via deze link komt u bij een inschrijfformulier, onderaan de pagina.
U hoeft geen PvdA-lid te zijn om u aan te melden. Mocht u problemen ondervinden met het aanmelden, stuur dan een mail naar [email protected]
Programma:
12:00 – 12:30 Inloop en registratie
12:30 – 13:15 Opening Arjen Berkvens en openingsspeech/Q&A Bert Koenders (Minister van Buitenlandse Zaken)
13:15 – 13:30 Verplaatsen paneldiscussies
13:30 – 14:45 Paneldiscussies ronde 1
14:45 – 15:15 Pauze
15:15 – 16:30 Paneldiscussies ronde 2
16:30 – 16:45 Verplaatsen
16:45 – 17:15 Column Agnes Jongerius, tweegesprek Lobna Jeribi (Ettakatol) en Farida Allaghi, afsluitende speech Diederik Samsom (Politiek Leider PvdA)
17:15 – 17:30 Borrel en gelegenheid om na te praten
Paneldiscussies ronde 1 (13:30 – 14:45)
1. Vier jaar burgeroorlog in Syrië en de strijd tegen IS(IS) (voertaal Nederlands)
Begin 2015 is het bijna vier jaar geleden dat de burgeroorlog in Syrië uitbrak. In augustus 2014 waren er naar schatting meer dan 200.000 slachtoffers gevallen en meer dan 2 miljoen mensen hun land ontvlucht. Het strijdtoneel is veranderd in een ingewikkelde lappendeken van islamitische rebellen, vrijheidsstrijders en IS-terroristen. Hoe staat het met de gematigde krachten in Syrië? Hoe verloopt de humanitaire hulp en de opvang van vluchtelingen? Kan er zicht komen op een politieke oplossing van dit tragische conflict? Hoe sterk is IS en is de internationale gemeenschap in staat om de terreur te stoppen? Wat kan Nederland nog meer doen?
Sprekers: Michiel Servaes (Tweede Kamerlid PvdA), Karam Kanho (Voorzitter van het Syrische Comité), Kawa Hassan (Midden Oosten Expert bij Hivos & Visiting scholar bij Carnegie Middle East Centre), Sadi Pire (lid van het Politbureau van de Patriottische Unie van Koerdistan)
Voorzitter: Arjen Berkvens
2. Lichtpuntje Tunesië versus de chaos in Libië en Egypte (voertaal Engels)
Terwijl het overal bergafwaarts lijkt te gaan zien we in Tunesië een meer succesvolle transitie naar een democratisch bestel. Er is een nieuwe, vooruitstrevende grondwet tot stand gekomen, dankzij samenwerking van seculiere en islamitische krachten en er zijn vrije verkiezingen. Echter brak deze week onrust uit in Tunesië na een dodelijke aanval op meerdere personen bij een museum in de hoofdstad. Dit is een klap voor de reputatie van het relatief rustige land in de regio. Ook in buurland Libië gaat het mis. Volgens de VN heerst er een ‘klimaat van angst’ en maken strijdgroepen zich schuldig aan ontvoeringen, marteling en buitengerechtelijke executies. Er wordt zwaar gevochten tussen verschillende milities. Ondertussen heerst er onrust in Egypte. De mensenrechtensituatie verslechtert en arrestaties van antiregeringsbetogers zijn aan de orde van de dag. Hoe kunnen deze buurlanden zich zo verschillend ontwikkelen? Welke rol kan de EU spelen in de regio?
Sprekers: Lobna Jeribi (Ettakol), Kati Piri (Europarlementariër PvdA), Farida Allaghi (Senior Adviser to the Arab Gulf Programme for the United Nation Development Organizations), Hans Jaap Melissen (Oorlogsverslaggever)
Voorzitter: Kirsten van den Hul
3. Gastcollege Islamitische stromingen (voertaal Nederlands)
Soennieten, sjiieten, Koerden, Jezidi’s: hoe de verschillende stromingen te duiden en te begrijpen en waar zijn ze dominant?
Spreker: Ab de Jong (Hoogleraar Comparative Religion Universiteit Leiden)
Paneldiscussies ronde 2 (15:15 – 16:30)
1. Het vredesproces na de Gaza oorlog (voertaal Engels)
De Gaza-oorlog van de zomer van 2014 kan niet los gezien worden van 66 jaar sinds het ontstaan van de staat Israël, 47 jaar bezetting van de Westelijke Jordaanoever, 21 jaar van onderhandelingsrondes sinds de Oslo-akkoorden en 7 jaar Hamas-bestuur, de blokkade en twee eerdere militaire operaties in Gaza. Is er een kans dat de partijen weer om de tafel gaan zitten en serieuze onderhandelingen starten? Hoe kan de rol van de EU in het vredesproces versterkt worden en wat zijn de instrumenten waarmee internationaal invloed kan worden uitgeoefend op het vredesproces?
Sprekers: Michiel Servaes (Tweede Kamerlid PvdA), Afif Safieh (voormalig Palestijns diplomaat en lid Fatah), Michal Biran (lid van de Knesset, Israelische arbeiderspartij)
Voorzitter: Arjen Berkvens
2. De rol van Turkije in de regio (voertaal Nederlands)
Turkije wordt overspoeld door vluchtelingen uit Syrië en kent tegelijkertijd een problematische houding met de Koerden in eigen land. Spanningen nemen toe. Tegelijkertijd zien analisten een sleutelrol voor Turkije in de regio en ook onderhandelt Turkije nog altijd met de Europese Unie over lidmaatschap. Op 13 juni 2015 vinden er parlementsverkiezingen in het land plaats. Hoe staat het land er politiek voor en wat betekent dat voor de rol van Turkije in de regio en voor de relatie met de EU?
Sprekers: Kati Piri (Europarlementariër PvdA), Sadi Pire (lid van het Politbureau van de Patriottische Unie van Koerdistan), Mehmet Ülger (Journalist en documentairemaker), Erdogan Aykaç (Onderzoeker bij de Rijksuniversiteit Groningen)
Voorzitter: Danjiel Tadic
3. Gastcollege terrorisme en counterterrorisme (voertaal Nederlands
Spreker: Maurits Berger (Hoogleraar Islam in the West en Islamoloog Universiteit Leiden)