Zwolle Viert Vrijheid

14 april 2020

In 2020 staan we in heel Nederland stil bij 75 jaar vrijheid.  Overal in het land waren activiteiten gepland.  Zo ook in Zwolle en omliggende dorpen.  Maar begrijpelijk zijn door het Coronavirus alle activiteiten afgelast, uitgesteld of tijdelijk verschoven.  Zwolle is op 14 april 1945 bevrijd. In navolging van de provinciale oproep hangt de Nederlandse driekleur uit bij het plaatselijke partijkantoor PvdA Zwolle uit eerbied voor alle gevallenen, uit respect voor onze bevrijders en om te herdenken en stil te staan bij 75 jaar vrijheid.

Leo Major bevrijder van de stad
We staan in alle bescheidenheid  stil bij het feit dat Zwolle werd bevrijd. Het was een bijzondere bevrijding. De Canadezen Léo Major en Willy Arsenault voerden een verkenningsmissie uit.  Arsenault zal de stad niet bereiken, hij wordt gedood door Duits vuur. Major gaat alleen verder  en met een aantal acties worden enkele Duitsers gedood, terwijl de andere Duitsers op de vlucht sloegen.  Zo kon het dat Zwolle in alle vroegte werd bevrijd en een bombardement van de stad Zwolle werd voorkomen.

Herdenken en stilstaan
75 jaar. De Tweede Wereldoorlog komt steeds verder achter ons te liggen. We moeten het steeds meer hebben van de verhalen over in plaats van de verhalen van.  Maar we realiseren ons maar al te goed dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is.  Toen niet en ook nu niet. Vrijheid is een belangrijk goed om dagelijks voor te vechten. Een democratische rechtstaat met vrijheid van meningsuiting, waar iedereen er mag zijn, waar iedereen kan meedoen en waar we rekening houden met de ander.

Zo kent PvdA-statenlid Hans Nooter de verhalen van zijn eigen vader en grootvader. Zijn grootvader Arie Nooter was wethouder voor de PvdA van 1954-1970, de Nooterhof is naar hem vernoemd. Hans kent het verhaal van zijn vader en grootvader maar al te goed: “Op 14 april 1945 in de ochtend trekken de eerste Canadezen de stad binnen via de Wipstrikkerallee. Mijn grootvader en mijn vader waren erbij. Arie Nooter, mijn opa, had zijn fototoestel tevoorschijn gehaald en het filmrolletje werkte nog… Mijn vader Aart, koestert nog altijd de originelen. Juist nu herdenken we dit moment en wat de vrijheid betekende na heel moeilijke jaren.” Kijk voor meer informatie en verhalen op https://www.zwolleviertvrijheid.nl.

De huidige tijd leert ons van heel dichtbij hoe kwetsbaar wij mensen zijn.  Sta vandaag eventjes stil bij 14 april 1945, 75 jaar vrijheid.  En kijk om naar elkaar.

Anneke Speelman
Voorzitter PvdA

Foto: Arie Nooter
14 april 1945

 

 

 

Waar ben je naar op zoek?