Zorgen over lokale gevolgen coronavirus voor zzp’ers en MKB

Door Redactie op 14 maart 2020

Wij willen allereerst alle onmisbare medewerkers die voor ons allemaal klaarstaan bedanken: alle zorgmedewerkers, medewerkers in de kinderopvang , alle leerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs op wie momenteel een ontzettend groot beroep wordt gedaan. Maar ook de supermarktmedewerkers en al het winkelpersoneel dat ons voorziet van onze dagelijkse boodschappen. Ook willen wij iedereen die zich zorgen maakt om de eigen gezondheid of die van naasten veel sterkte wensen in deze onzekere tijden.

Zorgen over gevolgen voor zzp’ers en het MKB
Naast zorgen over de gezondheid van kwetsbare Zwollenaren, maken wij ons ook zorgen over de gevolgen voor de inkomenspositie voor zzp’ers en het midden- en klein bedrijf in onze stad. Opdrachten/evenementen/concerten worden gecanceld en klanten blijven thuis: Zwolse zzp’ers en MKB’ers worden flink geraakt door de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen die nu worden genomen.

Er komt mogelijk een landelijk compensatiefonds voor het MKB, of zzp’ers daarin worden meegenomen is onduidelijk*. Wel is in de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor zzp’ers in de culturele sector die hun inkomsten nu massaal zien wegvallen. Er wordt gepleit voor een steunpakket voor de culturele sector: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2020Z05025&did=2020D10418

Lokale maatregelen
Wat kan de gemeente Zwolle doen voor deze groep? De PvdA gaat in elk geval vragen alle openstaande facturen aan zzp’ers en het MKB zo spoedig mogelijk te betalen. Ook vragen wij de gemeente andere organisaties in de stad op te roepen hetzelfde te doen. Wij hopen verder dat er bijvoorbeeld coulance is naar ondernemers die al wel ruimtes hebben gereserveerd, maar die nu last-minute moeten annuleren.

Dit is uiteraard geen oplossing voor de lange termijn, wanneer de maatregelen langer van kracht blijven. Daarom vragen wij het college om na te denken over lokale maatregelen die deze sector kunnen helpen als deze situatie na 31 maart nog steeds standhoudt. Wij vragen om pro-actieve communicatie richting deze groep die nu in onzekerheid verkeert. Daarnaast vragen wij het college om bij het kabinet aan te dringen op een economisch hulppakket voor ons MKB en zzp’ers (b.v. tijdelijk uitstel hypotheekbetalingen voor (familie-)bedrijven en ZP-ers) om zo faillissementen en ander groot leed te voorkomen.

PvdA activiteiten geannuleerd
Naar aanleiding van de maatregelen die de overheid en het RIVM hebben uitgeroepen, heeft het PvdA-bestuur alle afdelings-activiteiten opgeschort tot na 31 maart. De ALV van woensdag 25 wordt uitgesteld tot nader bericht. Vergaderingen en werkbezoeken van de fractie worden zo veel mogelijk digitaal gedaan of uitgesteld.

Hulp aanbieden of hulp nodig?
Als laatste willen wij nog wijzen op de website samenzwolle.nl waar je je kunt aanmelden als je hulp wil bieden of hulp nodig hebt, omdat je bijvoorbeeld de deur niet uit kunt. Je kunt je ook aanmelden bij het Rode Kruis. Zij bieden hulp in noodsituaties via Ready 2 Help: https://ready2help.rodekruis.nl 

*https://www.rtlz.nl/business/artikel/5052606/keijzer-kabinet-belooft-steun-ondernemers-covid-19-corona

namens de PvdA-fractie

Youcef Ben Ali & Patty Wolthof

Lees hier de complete set  schriftelijke vragen gevolgen coronavirus

Redactie

Redactie

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op via e-mail: [email protected]

Meer over Redactie