Door op 13 april 2013

Over mij

Mijn naam is Jan Slijkhuis, ik ben 55 jaar, samenwonend en vader van twee kinderen (een dochter van 24 en een zoon van 21). Ik ben een geboren en getogen Zwollenaar. De eerste achttien jaar van mijn leven heb ik in Assendorp en Holtenbroek gewoond, daarna veertien jaar in Groningen en anderhalf jaar in Hengelo. Sinds 1992 woon ik weer in Zwolle (Aa-landen). 

In Groningen heb ik Geschiedenis gestudeerd, een vak dat mij op het lijf geschreven is en dat uitermate bruikbaar is in de politiek en in mijn werk als ambtenaar. Als historicus leer je denken in verbanden en leer je dingen in hun tijd en daarmee in perspectief te zien. Relativeren, afstand kunnen nemen van de waan van de dag, wordt een soort tweede natuur en dat is – ook in de politiek – niet verkeerd.

Hoewel ik niet als historicus werkzaam ben, laat het vak mij toch niet los. Ik lees veel, ben redactielid van het Zwols Historisch Tijdschrift geweest en ik organiseer af en toe historische wandelingen voor vrienden en collega’s o.a. in Brussel en Ieper (Eerste Wereldoorlog). 

In het dagelijks leven ben ik werkzaam als ambtenaar. De afgelopen twintig jaar heb ik gewerkt voor de gemeente Enschede (cultuur) en voor de gemeente Zwolle (hoofd van de afdeling Welzijn, Onderwijs en Cultuur en projectleider van diverse culturele bouwprojecten waaronder Hedon-Popfront, museum De Stadshof, Stedelijk Museum, huisvesting Filmhuis, Faculteit Drama en de voorbereiding van theater De Spiegel).

Sinds 2002 werk ik voor de provincie Fryslân en daar houd ik me als Directeur Externe Betrekkingen bezig met Noord-Nederlandse samenwerking, het verwerven van rijks- en Europese subsidies voor ruimtelijk-economische projecten en het aansturen van de Friese lobbyactiviteiten in Den Haag en Brussel.  

Politiek heeft altijd mijn grote belangstelling gehad. Op mijn zestiende (ten tijde van het roemruchte kabinet-Den Uyl) ben ik – in Zwolle – lid geworden van de Partij van de Arbeid.  In Groningen ben ik jarenlang politiek actief geweest (afdeling en gewest Groningen, lid van Provinciale Staten). De sociaal-democratie is mijn politieke huis omdat zij sinds haar oprichting sociale rechtvaardigheid en emancipatie van mensen centraal stelt en zichzelf daarbij steeds weer opnieuw weet vorm te geven. 

Vanuit deze achtergrond werk ik als gemeenteraadslid voor mijn stad Zwolle.