Over de vliegroutes Lelystad Airpot

21 november 2017
De Zwolse PvdA-fractie vindt dat inwoners van Zwolle en de omringende regio geen overlast mogen hebben van het vliegverkeer als Lelystad Airport in 2019 meer vluchten gaat verwerken. Wij hebben daarom met vijf andere Zwolse raadsfracties deze week een zienswijze ingediend bij de minister van Infrastructuur en Milieu. De kern daarvan is dat het Nederlandse luchtruim zo snel mogelijk – en dus niet pas in 2023 – moet worden heringedeeld om hogere vliegroutes in onze regio mogelijk te maken.
De zienswijze geeft het standpunt weer waar de vijf partijen het over eens zijn. Wij hebben deze brief ondertekend omdat we het voor de inwoners van Zwolle en de regio van belang vinden dat er ook vanuit de gemeenteraad een zo breed mogelijke gedragen boodschap  naar buiten wordt gebracht, waarin de zorgen vanuit ons gebied over Lelystad worden ondersteund.
De zienswijze gaat niet over wat er moet gebeuren als de minister de vervroegde herindeling van het luchtruim afwijst. In dat geval vindt de Zwolse PvdA-fractie dat het vliegveld pas in gebruik kan worden genomen als die herindeling alsnog gerealiseerd is.
Bij overlast gaat de discussie vooral over geluidsoverlast door laag vliegende toestellen. Dat is echter maar een deel van het verhaal. Toename van het vliegverkeer leidt bijvoorbeeld ook tot meer fijnstof in de lucht. Er is in Nederland en ook elders in Europa een discussie gaande over mobiliteit en duurzaamheid en de rol van het vliegverkeer daarin. Dat gaat over vragen naar nut en noodzaak van steeds intensiever vliegverkeer, het feit dat vliegen door – internationaal geregelde – vrijstelling van belasting op kerosine oneigenlijk goedkoop wordt gehouden en over alternatieven voor vliegen. Die discussie willen we de komende jaren ook vanuit Zwolle voeren en ondersteunen.