Toon lef en leiderschap: geef meer ruimte.

5 juni 2018
Lef, leiderschap en ruimte. De titel van het nieuwe coalitieakkoord. In dit akkoord staan de plannen voor Zwolle voor de komende vier jaar. Plannen over duurzaamheid, over de zorg, over werk en over meer ruimte geven aan ideeën van inwoners van Zwolle. Op maandag 4 juni was daarover een debat in de gemeenteraad. De PvdA had en heeft zorgen bij sommige punten uit dit akkoord en heeft die overgebracht aan de nieuwe coalitie. De zorgen van de PvdA waren in hoofdlijn:
Solidaire duurzaamheid
Het sociaal domein (de zorg)
De samenwerking tussen coalitie en oppositie.
Solidaire duurzaamheid.
Duurzaamheid is de komende jaren een enorme opgave en die bereiken we alleen als we dat op een solidaire manier doen. Solidair als het gaat om de lasten ervan, zoals bij windturbines. Die lasten kunnen we niet eenzijdig afwentelen op één wijk of één groep bewoners.
Solidaire duurzaamheid gaat ook over de opbrengsten van duurzaamheid.
Want hoe kunnen ook de lage en middeninkomens meegenomen worden in die ontwikkeling ?
Zij profiteren nog te weinig de besparingen die duurzaamheid kan opleveren of kunnen het realiseren van die maatregelen van 10- tot 20 mille domweg niet betalen.
Een gemiddeld rijtjeshuis verduurzamen en energieneutraal maken, kost namelijk een slordige €23.000: van zonnepanelen, een luchtwarmtepomp tot het isoleren van de kruipruimte. Velen kunnen dat echter niet betalen.
Als ze dat wel zouden kunnen, dan zou dat een besparing opleveren van €2400 per jaar, ieder jaar weer. Dat is €200 per maand.
Een enorme besparing op de vaste lasten. Dat zorgt voor meer besteedbaar inkomen en dat vloeit b.v. weer terug in de lokale economie, met effecten op ondernemers (meer omzet) en werkgelegenheid (meer banen).
Concrete plannen hierover missen we in het coalitieakkoord en daarom heeft de PvdA gevraagd of de coalitie bereid is dit thema mee te nemen in de uitwerking van hun duurzaamheidsagenda.
Het sociaal domein (de zorg).
In de zorg is de afgelopen jaren meer geld uitgeven dan de bedoeling was. Als dat niet verandert ontstaan er grote tekorten. Daar moet dus iets gebeuren, maar PvdA heeft daarbij de vrees dat er zo stevig bezuinigd gaat worden, dat niet iedereen de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. Of dat er bezuinigd wordt op het armoedebeleid.
Deze zorgen zijn besproken met de coalitiepartijen, die aangaven dat iedereen die de komende vier jaar zorg nodig heeft, die zorg ook gewoon krijgt.
Ruimte laten voor samenwerking.
We willen allemaal de stad betrekken bij de uitwerking van ideeën en opgaven.
Veel ruimte voor inwoners en organisaties is prima, maar het is een bekend risico dat alleen een kleine groep mondige inwoners gebruik maakt van die ruimte.
Dus wat gaan we de komende vier jaar concreet doen om die burgerbetrokkenheid groter, democratischer en meer solidair te maken.
De nieuwe coalitie heeft het ook gehad over ruimte geven aan de raad, aan de oppositie. Over het reiken van een hand, om zo verschillen te overbruggen en samen te werken aan de opgaven in deze stad, b.v. via een raadsakkoord. De PvdA heeft de coalitie opgeroepen om nu al te beginnen met het reiken van die hand, het geven van die ruimte. Door de zorgen van diverse partijen serieus te nemen, over te nemen als adviezen of op zijn minst aan te geven wat de coalitie bereid is te doen met die zorgen. Want dat is lef, leiderschap en ruimte.