Wij steunen de Zwolse Energiegids

5 december 2017

Lees hieronder onze bijdrage aan het debat over de Zwolse Energiegids:

De fractie van de Partij van de Arbeid heeft met waardering kennisgenomen van de Zwolse Energiegids voor grootschalige opwekking van duurzame energie. Wat is betreft is dit een uitstekend vervolg op het Ambitiedocument Energietransitie dat de raad in juli 2017 heeft vastgesteld.

Wij willen de wethouder graag complimenteren met dit mooie en gedegen stuk werk en wij zullen de Energiegids van harte steunen.

Dit document biedt houvast voor een zorgvuldige, transparante en navolgbare beoordeling van initiatieven voor grootschalige opwekking van duurzame energie. Initiatieven die Zwolle broodnodig heeft om de ambities te halen die we ons als stad hebben gesteld. Verder vinden wij het heel positief dat de Energiegids duidelijkheid over de energiemix en mogelijke locaties per energiebron combineert met flexibiliteit: het is geen blauwdruk, maar biedt voldoende ruimte om in te spelen op innovatie en veranderende economische en sociale omstandigheden.

Gelet op onze waardering en de beperkte spreektijd zullen we vanavond niet uitgebreid ingaan op onderdelen van de Energiegids. Wij willen hier volstaan met enkele meer algemene opmerkingen.

1. De opgave voor duurzame energie kan niet los gezien worden van energiebesparing. Immers: de meest duurzame energie, is energie die niet gebruikt wordt. In het Ambitiedocument werd aangegeven dat Zwolle met energiebesparing op de goede weg is, maar dat er met name in het bedrijfsleven nog een grote slag te slaan valt. In dit verband zouden wij de wethouder de suggestie willen doen om te kijken of differentiatie in de OZB een middel kan zijn om energiebesparing door bedrijven te bevorderen. De OZB-tarieven zouden dan gekoppeld worden aan de energiezuinigheid van bedrijfspanden.

2. De Energiegids gaat – terecht – voluit voor een energiemix (zon, wind, geothermie en water). De keuze voor een energiemix die ook al in het Ambitiedocument zat, willen wij hier nog eens onderstrepen. Zwolle kan haar doelstellingen voor duurzame energie alleen halen als alle daarvoor beschikbare en relevante middelen goed uitgebalanceerd en op een zorgvuldige manier worden ingezet. Vrijblijvend ‘cafetariagedrag’ (bijvoorbeeld: voor duurzame energie maar tegen meer windmolens in Zwolle) is wat ons betreft niet geloofwaardig en dat zullen we dan ook niet steunen.

3. Grootschalige initiatieven waar de Energiegids over gaat, komen niet zo maar uit de lucht vallen. Dat vergt ook een actieve opstelling van de

gemeente als het gaat om het werven en bevorderen van dit soort initiatieven. Daar komt wat de PvdA betreft nog bij dat juist de gemeente moet bewaken dat de opbrengsten van lokaal opgewekte duurzame energie maximaal aan de stad en haar inwoners ten goede komen. Een lokaal energiebedrijf met een stevige rol voor de gemeente is een model dat wij daarvoor nogmaals willen aanbevelen.

4. Zwolle heeft een forse opgave als het om duurzame energie gaat, maar ons niet-bebouwde gebied dat volgens de kaarten in de Energiegids de meeste mogelijkheden voor grootschalige opwekking biedt, is relatief klein. De meeste mogelijkheden liggen aan de grenzen van de gemeente en daar krijgen we ook direct te maken met onze buurgemeenten. We vragen het college om hierin vanaf het begin samen op te trekken met die buurgemeenten, niet alleen om problemen te voorkomen maar vooral om samen in regionaal verband kansen voor duurzame energie te benutten.

5. Als het gaat om informatievoorziening over grootschalige energieprojecten legt de Energiegids het voortouw bij de initiatiefnemers. Wij vragen ons af of dat in de praktijk bij dit soort ruimtelijk gevoelige plannen wel verstandig is. Daarom pleiten we voor een actieve rol van de gemeente (in nauwe samenwerking met de initiatiefnemers) zodra een grootschalig initiatief zich aandient. Een herhaling van het debacle ‘Voorst’ moet hoe dan ook worden voorkomen.

6. Tenslotte nog een punt waarvoor we ook bij de algemene beschouwingen rond de begroting 2018 al aandacht hebben gevraagd. Deze Energiegids is een nieuwe en belangrijke stap op weg naar een energie- en klimaat-neutraal Zwolle. Die stap is niet vrijblijvend. Waar het op aan komt zijn niet de fraaie voornemens en zorgvuldige procedures, maar de afweging van concrete initiatieven. Die afwegingen moeten gebeuren op een manier waarbij inwoners zich serieus genomen voelen en de raad uiteindelijk beslist. Die discussie gaat over het hoe en het waar van maatregelen, maar niet over het einddoel: een energie- en klimaatneutraal Zwolle in 2050. Dat doel moet hoe dan ook worden gehaald.