Door Redactie op 30 oktober 2015

Spoorwaarts! Wandel mee rond en langs het spoor van Zwolle‏

Op zondag 1 november organiseert de PvdA Zwolle een fiets- en wandeltocht rond en langs de Zwolse spoorwegen.

Zwolle is een van de belangrijkste Nederlandse knooppunten voor openbaar vervoer. Elke dag komen 35.000 mensen door het Zwolse station en de verwachting is dat hun aantal zal stijgen naar 55.000 in 2025. Om al die mensen snel hun bestemming te laten bereiken wordt er flink gebouwd aan en rond het spoor.

Gemeenteraadslid en historicus Jan Slijkhuis is als geen ander op de hoogte van de geschiedenis van het openbaar vervoer in Zwolle en de ontwikkelingen rondom de spoorzone. Hij neemt ons mee op een bijzondere tocht door de  geschiedenis van het Zwolse spoor, vanaf het midden van de negentiende eeuw tot de nieuwste ontwikkelingen.

In het goede spoor

We verzamelen om 9.45 uur bij horecazaak Starbucks aan de Oosterlaan 1, waarna Jan Slijkhuis ons meeneemt naar de Hoge Spoorbrug. Daarvan af hebben we – letterlijk en figuurlijk – een goed zicht op de actualiteit: alle sporen met hun knelpunten, het in 2012 gereedgekomen vierde perron en de renovaties op het station met zijn nieuwe verbrede tunnel. Waar laten we als straks het stationsgebied op de schop gaat de fietsenstallingen, het toekomstige busperron en de busbrug? En hoe passen we een steeds drukker spoor inpassen in een steeds drukkere stad? Deze en andere vragen komen aan bod.

We wandelen door de nieuwe tunnel waar NS winkeltjes en toegangspoortjes heeft bedacht. Aan de achterkant van het station en aan de Westerlaan bekijken we waar de nieuwe busbrug gebouwd gaat worden. Tot slot fietsen we naar het treinemplacement (RGS) bij het Engelse Werk: wat gebeurt hier in de nabije toekomst? De wandel- en fietstocht wordt afgesloten bij uitspanning Het Engelse Werk.

Deelname is gratis

Iedereen is welkom en deelname aan de tocht is gratis, ook voor niet-leden. We verzamelen op 1 november om 9:45 uur bij horecazaak Starbucks, Oosterlaan 1. Van daaraf vertrekken we rond 10:15 naar de Hoge Spoorbrug.

De wandel-/fietstocht duurt zo’n 2,5 uur. Bij goed weer sluiten we af bij uitspanning Het Engelse Werk. Als het weer meezit zal dus ook een deel van de tocht per fiets plaatsvinden.

Deelnemen kan door een email te sturen naar: zwolle.pvda@gmail.com

Redactie

Redactie

Heeft u vragen of opmerkingen? neem dan contact op met zwolle.pvda@gmail.com

Meer over Redactie