PvdA wil ruimere opvang behouden bij De Herberg

Door Selma Hoekstra op 26 februari 2021
Dankzij corona kwamen bij De Herberg containers waarin 28 extra slaapplekken voor dak- en thuislozen zijn gecreëerd. Met deze extra kamers is er genoeg ruimte voor de Zwolse dak- en thuislozen om zich aan de anderhalve meter te houden. De afspraak is dat deze containers van december tot mei zouden blijven staan. De Zwolse PvdA pleit er nu voor om deze ruimere voorzieningen in stand te houden en vraagt het college te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om dit te realiseren.

“Het heeft alleen maar voordelen om extra opvangcapaciteit te behouden”, zegt PvdA-fractielid Selma Hoekstra. “Naast een kleinere kans op besmetting met het coronavirus biedt een eigen kamer vooral ook privacy. Dat betekent minder onrust, verwarring en ruzies. De gemeente Arnhem heeft daarom al besloten om de tijdelijke extra opvang permanent te maken. Het is een uitgelezen moment voor Zwolle om ook te kijken naar structurele extra ruimte.”

De Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving adviseerde vorig jaar al om dak- en thuislozen zoveel mogelijk op te vangen en te laten herstellen vanuit een eigen woning of kamer. Daarnaast heeft Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geld beschikbaar gesteld om plekken te creëren voor dak- en thuislozen. Hoekstra is benieuwd hoe de gemeente Zwolle deze Blokhuis-gelden wil besteden en doet een voorzet voor eenpersoons-opvangfaciliteiten.
 

Lees hier de vragen die Selma Hoekstra stelt: artikel 45 vragen containers De Herberg (1)
Dit zijn de antwoorden van het college:
1.1. Is het college het met ons eens dat het niet wenselijk is dat de daklozenopvang terug gaat naar de opvangsituatie vóór december 2020?
Hier is het college het mee eens. In de nachtopvang wordt gebruik gemaakt van slaapzalen. Dit staat bij sommige gasten hun herstel in de weg. Een goede nachtrust is voor iedereen van belang en op een grote slaapzaal met veel andere mensen wordt de nachtrust wel eens verstoord. Daarnaast verblijven in de nachtopvang mensen met uiteenlopende problematiek. Van psychische, tot verstandelijke en van financiële tot verslaving. Dit is voor sommige gasten confronterend en voor een gevoel van onveiligheid zorgen. Daarom wordt er in de regio IJssel-Vecht gesproken over de toekomst van de Herberg. Het uitgangspunt is hierbij dat de nachtopvang omgevormd wordt van slaapzalen tot kleinere eenheden.
2.1. De containers zorgen ervoor dat daklozen een eigen kamer hebben. Vaak leidt dit tot minder incidenten en minder onrust. Kan het college aangeven of dit in Zwolle ook het geval is?
In de Herberg was voor de coronacrisis plek voor 60 mensen. Deze sliepen in een stapel bed. Door de 1,5 meter maatregel was het niet langer mogelijk om twee mensen in een stapelbed te laten slapen. Hierdoor is de capaciteit van de Herberg gehalveerd. Met deze reden zijn er in het najaar van 2020 units bij de Herberg geplaatst. Deze zijn met spoed neergezet zodat alle gasten onderdak konden krijgen. Met het extreme weer in februari waren de containers onmisbaar. Er wordt gezien dat er minder onrust is, waardoor er een betere sfeer hangt in de Herberg. Ook het aantal incidenten is gedaald. De meeste gasten zijn trots op ‘hun’ kamer en zorgen hier goed voor. Dit is een eerste stap in de richting van zelfstandigheid. Door de rust en de mogelijkheid om zich terug te trekken heeft het hebben van een eigen slaapkamer voor de meeste gasten een positief effect op hun herstel. Al met al heeft de extra ruimte dus positieve bijeffecten naast dat de opvang nu aan de RIVM maatregelen voldoet.
3.1. De Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving adviseerde vorig jaar om daklozen zoveel mogelijk op te vangen en te laten herstellen vanuit een eigen woning of kamer. Kent het college het advies? 3.2. Onderschrijft het college dit advies?
Het college kent en onderschrijft dit advies. De adviezen uit dit rapport zijn meegenomen in het plan van aanpak voor de doorontwikkeling van de maatschappelijke opvang in de regio IJssel-Vecht. Elementen zijn terug te zien zoals de omslag naar wonen in plaats van opvang en de inzet op ervaringsdeskundigheid in de regio IJssel-Vecht. In het advies staan ook veel preventieve maatregelen genoemd. Een deel hiervan wordt al ingezet, zoals het mogelijk maken van een briefadres of maatwerk bieden voor de kostendelersnorm.
4.1. Staatssecretaris Blokhuis heeft geld beschikbaar gesteld om plekken te creëren voor daklozen. Kan het college aangeven hoe zij deze zogenoemde ‘Blokhuisgelden’ wil gaan besteden?
Het college is zeer verheugd dat de regio IJssel-Vecht 3 miljoen toegekend heeft gekregen! Om hiervoor in aanmerking te komen, zijn er plannen ingediend. Deze plannen behelzen de inzet van ervaringsdeskundigheid en de hervorming van de opvang. Voor de inzet van ervaringsdeskundigheid zijn middelen aangevraagd om advies te krijgen hoe ervaringsdeskundigheid duurzaam en structureel ingezet kan worden en een pilot te draaien. Bij de hervorming van de opvang gaat het om: – Verbouwing van de Herberg; – Housing First Jongeren; – Onder de pannen (particulieren die kamers beschikbaar stellen voor tijdelijke opvang); – Verbouwen van gezamenlijke opvang eenheden naar zelfstandige wooneenheden (Hierbij gaat het om plekken voor mensen die niet in de Herberg verblijven); – Wooncoach (deze wordt ingezet als er geen begeleiding meer nodig is maar wel ondersteuning bij wonen); -Talentenplein (woon community met studenten en jongeren met een lichte hulpvraag). Naast de Zwolse projecten is er ook door elke regio gemeente een project ingediend om lokaal in te zetten op minder instroom in de opvang. De gemeenteraad is over de Blokhuisgelden geïnformeerd door middel van een informatienota eind 2020. Deze is in de bijlage bijgevoegd. Het plan van aanpak voor de doorontwikkeling van de maatschappelijke opvang regio IJssel-Vecht is ook in de bijlage bijgevoegd. De middelen zijn toegekend bij de decembercirculaire. In de nota die naar aanleiding van de decembercirculaire toegestuurd is aan de gemeenteraad is dit opgenomen.
4.2. Zouden eenpersoons-opvangfaciliteiten, een eigen kamer, tot de mogelijkheden behoren?
Het opvangen van mensen in een eenpersoonskamer behoort tot de mogelijkheden. Dit maakt onderdeel uit van het plan van aanpak voor de doorontwikkeling van de Herberg. Door de units bij de Herberg, wordt hier nu de eerste ervaring mee opgedaan.
4.3. Zo ja, kan het college aangeven op welke termijn dit zou kunnen?
In de regio IJssel-Vecht wordt gesproken over hoe de nachtopvang er op lange termijn uit moet komen te zien. Omdat de nachtopvang een regionale voorziening is, zullen de gemeenten in de regio IJsselVecht een besluit moeten nemen over de toekomst van de nachtopvang. De verwachting is dat er rond de zomer een besluit genomen kan worden.
Extra informatie
Er wordt binnenkort bekeken of de units bij de Herberg nog langer moeten en kunnen blijven staan. De focus bij het overwegen van de verlening ligt op de ontwikkeling van COVID-19 en of de units hiervoor nodig zijn. Tegelijkertijd wordt er nagedacht over de toekomst van de Herberg zoals bovenstaand omschreven. Dit speelt mee in de overweging of en hoe de units langer blijven staan. De units zijn bouwtechnisch niet bedoeld om op lange termijn de opvang in te organiseren, maar zouden een tijdelijke plek kunnen bieden mocht de Herberg verbouwd moeten worden. Op de kavel waar de units nu geplaatst zijn, wordt momenteel een verkenning uitgevoerd naar het plaatsen van ‘paradijsvogelwoningen’. Hierover is de gemeenteraad in december 2020 geïnformeerd. Het besluit of de units langer moeten blijven staan zal in regionaal verband genomen worden, vanwege de regionale functie. De gemeente Zwolle is voorstander van het verlengen van de units, en zal dit in de regio ook uitdragen!
Selma Hoekstra

Selma Hoekstra

Sinds 2018 ben ik actief in de gemeenteraad, eerst als burgerlid,  sinds 2020 als raadslid en sinds 2023 ook als vicevoorzitter van onze fractie. Ik ben van huis uit journalist en daardoor heb ik veel maatschappelijke ontwikkelingen van dichtbij gevolgd. Ik vind het belangrijk dat iedereen mee kan doen in deze maatschappij en zet mij

Meer over Selma Hoekstra

Waar ben je naar op zoek?