Door op 10 maart 2015

PvdA positief tegenover garantiestelling PEC Zwolle

In de informatieronde over PEC Zwolle in de raad werd aan de hand van de presentatie “PEC Zwolle Kloppend hart van de regio” de informatie gegeven die de PvdA miste in de voorbereiding van de garantiestelling van PEC Zwolle. PEC Zwolle is steeds meer het kloppende hart van de regio. Goed voetballen is dan wel een vereiste. Ik ben blij dat PEC Zwolle uit deze winterslaap is gekomen door te met 6-1 van Cambuur te winnen afgelopen zaterdag.

Uit de informatie die de raad heeft ontvangen, blijkt dat de transitie naar de eredivisie grote financiële gevolgen heeft gehad. Ik had verwacht dat er maar een keer een garantiestelling nodig was. Nu is het voor de tweede keer nodig en voor een half miljoen meer dan de vorige keer. Uit de presentatie van PEC Zwolle bleek echter ook dat er geen dure spelers aangekocht worden.

Als tegenprestatie doet PEC Zwolle aan maatschappelijke activiteiten die door de stad en de jeugd erg gewaardeerd worden. In feite vind ik dat iedere grote organisatie aan maatschappelijke activiteiten moet doen. Als er straks geen garantiestelling door de gemeente meer nodig is, ga ik ervan uit dat deze worden voortgezet.

Verder ben ik verbaasd dat het vrouwenvoetbal genoemd wordt bij de maatschappelijke activiteiten en dat daar het jeugdvoetbal van jongens niet onder valt. Ik heb de wethouder gevraagd of dit een vorm van discriminatie of een vorm van niet geëmancipeerde invulling is.

Wat zijn de gevolgen van het geen garantiestelling geven? Het gevaar is dat PEC Zwolle niet meer in de eredivisie kan spelen, iets waar veel Zwollenaren van kunnen genieten. Ik wil daarom wel een garantiestelling geven, maar wel met de toezegging dat de raad jaarrekeningen krijgt, waaruit wij kunnen opmaken dat PEC Zwolle het financieel goed doet. Verder moet in deze vijf jaar blijken dat PEC Zwolle zich zelfstandig zonder garantiestelling kan redden. Daarom wil ik dan ook naast de jaarrekeningen een plan zien van PEC Zwolle, waaruit blijkt dat zij daadwerkelijk ook over vijf jaar zelfstandig zonder garantiestelling kunnen functioneren. Ik heb de wethouder gevraagd daarop toe te zien.