PvdA maakt zich ernstig zorgen over kwaliteit en veiligheid van de zorg

26 april 2019

Deze week ontving de PvdA-fractie het bericht dat er zich een nare en treurige calamiteit heeft voorgedaan bij een Zwolse zorgorganisatie en een cliënt die begeleid werd bij het zelfstandig wonen. Uit de verkregen informatie ontstaat tevens de indruk dat het meerdere weken heeft geduurd voordat deze zorgorganisatie deze calamiteit opmerkte. De exacte toedracht is nog niet bekend, maar is voor de PvdA wel aanleiding om vragen te stellen over de kwaliteit van de zorg en de veiligheid van de zorgvragers.

We willen weten wat hier precies gebeurd is en wat dit betekent voor andere cliënten: is hun veiligheid voldoende gewaarborgd, krijgen zij de zorg en begeleiding die zij nodig hebben, is de geleverde zorg in overeenstemming met de toegekende en noodzakelijk geachte zorg?

Bizarre beloningen

Daarnaast maakt de PvdA zich zorgen over de manier waarop het Zwolse zorggeld besteed wordt. We horen wel vaker dat er organisaties zijn die hun rekeningen schrijven met een vork, over hoge winsten en belachelijk hoge salarissen, maar dat is vaak anekdotisch, ‘van horen zeggen’. Nu schijnt alleen al 1 organisatie zichzelf in twee jaar 7 ton dividend uitgekeerd te hebben, 2018 nog niet eens meegerekend. Als deze lijn zich in 2018 heeft doorgezet, is er mogelijk sprake geweest van 1 miljoen dividend in drie jaar tijd. Als dat klopt, dan is dat bizar en niet uit te leggen. De PvdA wil daar dan ook opheldering over.

Onze zorg is echter groter dan deze ene situatie en daarom willen wij weten of dit soort constructies meer voor komen in Zwolle.De gemeente probeert 2 miljoen te besparen op de zorg, dan kan het niet zo zijn dat zorgorganisaties zichzelf kapitalen aan salarissen en dividend uitkeren. Geld wordt op deze manier onttrokken aan de zorg en niet besteed aan waar het echt voor bedoeld is: het leveren van goede, kwalitatieve en veilige zorg voor onze inwoners.