PvdA-jongeren vragen met ludieke actie aandacht voor wooncrisis

Door Roberto Kist op 9 maart 2022

Is het nu echt zo ver gekomen dat starters op een camping moeten gaan wonen? Die vraag stellen de jongeren op de kandidatenlijst van PvdA Zwolle. Ze vragen op ludieke wijze aandacht voor de wooncrisis waar ook zij middenin zitten. Dat doen ze door op donderdag 10 maart hun tent op te zetten vlakbij hogeschool Windesheim.

Op de kruising tussen de Koggelaan en de Parallelweg zetten PvdA’ers Roberto Kist, Luna Koops, Niels van der Schaaf en Manasse Hop hun tent op. Vlakbij hogeschool Windesheim, omdat studenten en starters een van de groepen zijn die hard geraakt worden door de wooncrisis.

Huidig fractielid en burgerraadslid Roberto Kist is een van de jonge kandidaten op de PvdA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen: “De afgelopen jaren heeft de PvdA zich telkens weer ingezet voor betaalbare woningen in Zwolle. Maar de gemeenteraad koos daarentegen regelmatig voor duurdere woningen. Juist jongeren en starters zijn nu de dupe van de aanhoudende wooncrisis. Daar willen we aandacht voor vragen. In gelul kun je niet wonen. Maar moeten we dan maar in tenten wonen?”

Wonen is een basisrecht zegt PvdA Zwolle. Voor starters, huurders, ouderen en studenten is het nu moeilijk om nog een goede woning te vinden in Zwolle. Daarom moet er meer voor deze groepen gebouwd worden en niet minder, zoals de markt nu wil en het huidige college van burgemeester en wethouders nu doet. Kist: “Onze actie is een ludieke manier om aandacht voor de problemen van jongeren te vragen. Want het is duidelijk dat er iets moeten veranderen.”

In 2019 en ook in 2021 pleitte de PvdA al voor een vergunningsstelsel, om misstanden in de commerciële verhuursector tegen te gaan. Kist: “Verhuurders van kamers of appartementen in Groningen hebben sinds 2019 een verhuurdersvergunning nodig. Dit geldt ook voor bureaus die bemiddelen in woonruimte voor studenten. Daarmee kun je een scheiding aanbrengen tussen malafide verhuurders en verhuurders die wél zorgen voor goede huisvesting. Dit vergunningenstelsel geldt voor alle typen huishoudens, ook studenten en arbeidsmigranten.”

Roberto Kist

Roberto Kist

Geboren in het Zwolse Wezenlandenziekenhuis in 1995 en vervolgens verhuisd naar Kampen. Opgegroeid in een echt arbeidersgezin waarin ik heb geleerd dat het belangrijk is dat iedereen gelijke kansen krijgt in het leven en dat je anderen met respect behandelt. Nu woon ik met mijn vriendin en onze twee katten in het mooie Holtenbroek en

Meer over Roberto Kist