PvdA in gesprek over strijd tegen laaggeletterdheid

Door Redactie op 8 juli 2020

In navolging van de prentenboekenactie organiseert de Zwolse PvdA op woensdag 8 juli een online huiskamercafé over het voorkomen van laaggeletterdheid. De actie ‘Geef een prentenboekcadeau’ heeft in Zwolle al zo’n 200 boeken opgebracht, die via vrijwilligers van de Voorleesexpress bij taalarme gezinnen thuis worden gebracht.

De PvdA wil nu graag verder in gesprek met deskundigen uit de stad over de aanpak op het voorkomen van laaggeletterdheid. Wolthof: “Na deze mooie actie is het belangrijk om verder te kijken hoe het in Zwolle staat met de strijd tegen laaggeletterdheid. Er wordt door veel mensen in de stad hard gewerkt om taalachterstand bij kinderen te voorkomen. Wat gaat er goed en wat kan er beter?”

Kloof vergroot
De Onderwijsraad adviseert het kabinet in haar rapport ‘Vooruitzien voor jonge generaties’ om gericht te investeren in kernpunten in het onderwijs. De genoemde kernpunten zijn onder meer leesvaardigheid, kansenongelijkheid en leven lang ontwikkelen. Door het thuisonderwijs dat de afgelopen maanden tijdens de coronacrisis gegeven werd en aangezien middelbare scholieren heel lang amper naar school mochten gaan, is de kloof tussen leerlingen die wel meekomen en de leerlingen met achterstanden vergroot. Wolthof: “Daarom is het belangrijk om dit onderwerp nu op de agenda te zetten. Alle kinderen verdienen gelijke kansen, en taal is de sleutel om mee te kunnen doen. Het voorkomen van laaggeletterdheid zou eigenlijk dé prioriteit moeten zijn in deze kennissamenleving. Ik ben benieuwd hoe er in de stad over wordt gedacht.”

Programma en aanmelden
Het online huiskamercafé begint met Nederlandstalige muziek van Zwolse muzikante Esther Groenenberg. Zij schreef speciaal een lied voor de opening van de bibliotheek in 2017. Daarna zal onderwijswoordvoerder Patty Wolthof in gesprek gaan met o.a. Annemieke Swinkels van de Voorleesexpress, met Erna van Koeven (Hoofddocent en onderzoeker Taal/Lezen Windesheim) en Geny Nijboer (Alle Zwolse Kinderen Lezen). Ook raadsleden van D66, CDA en ChristenUnie schuiven aan. Werk je zelf in het onderwijs of met taalarme gezinnen of ben je nieuwsgierig naar wat er in Zwolle gebeurt op het gebied van laaggeletterdheid? Meld je dan aan bij [email protected].

Redactie

Redactie

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op via e-mail: [email protected]

Meer over Redactie