Papier besparen door ja/ja stickers?

29 november 2017

Met de invoering van een ja/ja sticker kan mogelijk een hoop papier bespaard worden. Inwoners moeten dan aangeven als ze wel ongeadresseerd reclamedrukwerk willen ontvangen. In andere gemeenten wordt hier al onderzoek naar gedaan of wordt dit ingevoerd. Maandagavond 27 november hebben we in de raadsvergadering mondelinge vragen gesteld over de invoering van een ja/ja sticker in Zwolle. De wethouder heeft aangegeven dat hij hierover al gesprekken voert met de Rova en de raad in januari een voorstel wil doen over hoe dit in Zwolle vormgegeven kan worden. We wachten dit gespannen af!

Momenteel kunnen bewoners van Zwolle met een NEE/NEE en NEE/JA sticker aangeven dat ze geen ongeadresseerd drukwerk willen ontvangen. Het reclamedrukwerk wat inwoners zonder zo’n sticker ontvangen wordt lang niet altijd gelezen en belandt vaak ongelezen bij het oud papier. Dit vindt de PvdA zonde en een ander systeem zou meer aansluiten bij onze duurzame ambities. In andere gemeenten wordt nagedacht over de invoering van een zogenoemd Opt-in systeem, dus met een JA/JA sticker. Bewoners plakken dan een sticker op de brievenbus als ze wel ongeadresseerd drukwerk willen ontvangen. Een ja/ja sticker blijkt dan ook een effectieve manier om papierafval te verminderen. De gemeente Amsterdam heeft becijferd dat dit kan gaan om een papierbesparing van 34 kilo per huishouden. Door dit systeem is de duurzame oplossing (geen sticker) het makkelijkst.
De gemeente Amsterdam voert dit systeem in op 1 januari 2018, nadat de rechtbank ze vorige week hierover in het gelijk heeft gesteld in een rechtszaak tussen de gemeente en de folderbranche. Eerder heeft de wethouder aangegeven onderzoek te willen doen en de rechtsgang in Amsterdam af te wachten. Vandaar dat wij aan de wethouder hebben gevraagd of de ja/ja sticker ook in Zwolle ingevoerd kan worden. We zijn blij dat de wethouder hier al mee bezig is en we wachten het voorstel in januari af.