Ontwikkelplan De Tippe is op de keper beschouwd een puik plan

20 mei 2020

Als je je door al het prachtige stedenbouwkundig jargon heen hebt geworsteld, is het ontwikkelplan voor De Tippe op de keper beschouwd gewoon een heel puik plan. Naast de duurzame en groene ambities, spreekt ook de sociale ambitie de PvdA enorm aan. De wijk wordt ingericht op ontmoeting en op samen doen. En dat was altijd al belangrijk, maar de huidige tijd waarin eenzaamheid en de gevolgen van individualisme nog zichtbaarder worden heeft dat besef nog meer doen groeien. Een buurt waar je een praatje kunt maken als je daar zin hebt, waar kinderen zonder gevaar van hardrijdende auto’s buiten kunnen spelen. Waar je niet bij de eerste de beste plensbui tot je knieën in het water staat.

Het is naast een puik plan ook een gedurfd plan. Een kwart van de woningen kan namelijk in co-creatie worden gebouwd. Waar en hoe precies, dat moet nog worden ingevuld met toekomstige bewoners. Het is de eerste keer dat dit grootschalig wordt gedaan in Zwolle. Gedurfd en gewaagd, en de PvdA juicht dit toe. Wij geloven dat co-creatie zorgt voor meer binding en betrokkenheid, en voor meer woongeluk. Meer zeggenschap over je eigen leefomgeving wensen we eigenlijk iedereen toe.

Co-creatie niet alleen voor de happy few
Hoewel we geen problemen hebben met de co-creatie an sich, hebben we wel zorgen over de bereikbaarheid van die plannen voor alle Zwollenaren. De wethouder vertelde ons tijdens de informatieronde dat er een festival georganiseerd gaat worden waar mensen meer informatie kunnen krijgen over mogelijke zelfbouw of samenbouw. Nog los van het feit dat er in de anderhalvemetersamenleving helemaal geen festivals georganiseerd mogen worden, leek ons dit wel heel erg gericht op de happy few die goed de weg kennen in gemeenteland en überhaupt op dit soort participatiefestivals afkomt. We hopen dat de wethouder met een beter uitgewerkt idee komt hoe dit ook de zogenaamde ‘gewone’ Zwollenaar bereikt.

Schone wijk
De Tippe wordt een wijk waar de auto plaatsmaakt voor voetgangers en fietsers. Een goed uitgangspunt dat de PvdA onderschrijft. We zien liever bomen dan blikken. We lezen dat per ontwikkelveld er mogelijkheden voor innovatieve parkeer- en/of mobiliteitsontwikkelingen zijn, in samenspraak met toekomstige bewoners. We zien de mogelijkheden, maar hoe kunnen zij worden verleid om daadwerkelijk te gaan voor een deelauto bijvoorbeeld? Wie neemt dat initiatief?

Met betrekking tot de groenambities vragen we aandacht voor de brief van Natuurplatform, zij geven aan dat er een betere uitwerking nodig is. Kan de wethouder aangeven hoe de natuur- en milieuorganisaties worden betrokken bij de verdere uitvoering van dit ontwikkelproject?

Als laatste aandachtspunt op dit punt van een schone en groen wijk, is de locatie van de sociale koopwoningen. We zien dat die nu allemaal aan de kant van de Hasselterweg zijn gesitueerd. Misschien is dat onbewust, maar misschien kan de wethouder de vraag beantwoorden waarom de goedkopere koopwoningen aan de geluidsbelaste randen gesitueerd zijn en de middeldure en duurdere niet?

Betaalbaarheid
Ongeveer een jaar geleden bediscussieerden we het koersdocument De Tippe. Hierin stonden eigenlijk alle uitgangspunten al benoemd zoals die nu ook in het ontwikkelplan staan. Toen hebben we samen met het CDA en de SP geprobeerd meer betaalbare woningen aan het plan toe te voegen. Tevergeefs. Nu is het zaak om de betaalbaarheid van de te bouwen woningen te beschermen. Zoals het er naar uitziet wordt op korte termijn een zelfbewoningsplicht ingevoerd voor vijf jaar. Hoe die er precies uit komt te zien, daar is onze fractie benieuwd naar. Maar alleen een zelfwoonplicht is niet genoeg: woningen tot 260 duizend euro kunnen alsnog heel snel duurder worden verkocht. Terwijl het ons als gemeente ook geld kost om die woningen tot die prijs te kunnen laten bouwen. Supergek eigenlijk dat mensen dan rijk worden door een woning weer snel door te verkopen. Wij gaan er vanuit dat het aangekondigde 2.0 pakket snel komt. Maar voor de zekerheid willen we alvast vastleggen, en dat zien wij graag, dat naast een zelfwoonplicht ook het anti-speculatiebeding wordt toegepast op de te bouwen woningen in De Tippe. Daar is ook rekening mee gehouden in de grondprijzen, zo vertelde dhr van Munster ons tijdens de informatieronde. Dus we zullen hier een motie voor indienen met CDA en SP.

Lokaal ondernemerschap
Er is in de plannen ruimte opgenomen voor vijfhectare aan voorzieningen. Net als bij Weezenlanden-Noord doen wij een beroep op de wethouder en de ontwikkelende partijen om hier speciaal aandacht te hebben voor zowel openbare, maatschappelijke voorzieningen alsook lokaal ondernemerschap te stimuleren. De vraag is ook hier: HOE gaan we hierin sturen? Kunnen we bijvoorbeeld iets doen met de huurprijzen van het vastgoed?

Risico’s
De reden voor dit debat was eigenlijk het gemiddeld tot hoge financiële risico van dit project, in combinatie met gestapelde ambities. Voor de PvdA staat het aantal woningen niet ter discussie, net zo min als de duurzaamheids- en groenambities. Maar er zitten inderdaad veel onzekere elementen in de plannen, heel veel is afhankelijk van het succes van het co-creatieproces. De stikstofuitstoot moet omlaag lazen we in de nieuwste notitie. En de economische gevolgen van corona zijn natuurlijk niet meegenomen – dat zou iets kunnen betekenen voor de woningen in de het duurdere segment en de vraag naar betaalbare huurwoningen.

Desondanks wil onze fractie vasthouden aan de ambities die er nu liggen, inclusief aandacht voor de opmerkingen vanuit onze fractie over de co-creatie, schone lucht, betaalbaarheid en lokaal ondernemerschap.  Er is aangekondigd dat we periodiek op de hoogte gehouden gaan worden over de voortgang van dit project. We wensen de wethouder en de ontwikkelaars veel succes bij het ontwikkelen.