Door Redactie op 10 maart 2014

Met Piek naar PEC!

Lees hier voor de actievoorwaarden die horen bij de Facebookactie van 10-12 maart “Met Piek naar PEC”.
Actievoorwaarden Facebookactie PvdA Zwolle

Lees hieronder de blog van sportwethouder Gerrit Piek over waarom hij sport zo belangrijk vindt.

“De laatste weken als sportwethouder. Een moment om even terug te kijken. Ruim tien jaar heb ik de sport als wethouder onder mijn hoede gehad: in Assen van 2001 tot en met 2007 en in Zwolle van 2010 tot 2014. Veel hoogtepunten: het Wereldkampioenschap Atletiek voor atleten met een beperking in 2006, het kampioenschap van toen nog FC Zwolle in 2012, het eerste landskampioenschap van Landstede Volleybal in 2013 en de successen van de schaatsers in Sochi dit jaar. Dat zijn leuke momenten, waar je samen met vele anderen van geniet. Maar sport is veel meer, het is ook het plezier van al die mensen, jong en oud, die regelmatig zelf bezig zijn. Individueel proberen je prestatie te verbeteren, in een team een steentje bijdragen aan de gezamenlijke prestatie of als vrijwilliger het sporten door anderen mogelijk te maken.

In Zwolle zijn wekelijks vele tienduizenden actief. Dat is mogelijk door de vele sportaccommodaties die er zijn en de verenigingen die de wedstrijden en de trainingen organiseren. De gemeente is daar nauw bij betrokken, veel accommodaties zijn van de gemeente of zijn met steun van de gemeente tot stand gekomen. Ook bij veel wedstrijden buiten de accommodaties is de gemeente betrokken. Dat betekent dat je als wethouder veel mensen tegenkomt en met veel sporten kennis maakt. Ik geniet daarvan: elke sport heeft zijn eigen aantrekkingskracht. De kern is altijd een mix van strategie, wie niet sterk is moet slim zijn, en vaardigheid.

Daarover praten is leuk, je merkt dat het positieve energie geeft. Er zit een enorme drive bij sporters. Daaraan een bijdrage leveren door te zorgen dat de accommodaties op orde zijn en dat evenementen mogelijk zijn is dan ook prachtig werk. In de afgelopen vier jaar is er veel tot stand gekomen, dank zij de inzet van veel mensen in de sport. Soms was het spannend, zou het lukken om de afgekeurde atletiekbaan op tijd voor het NK Junioren te renoveren. Een andere keer leek het niet haalbaar omdat wensen van de club en mogelijkheden van de gemeente ver uiteen liepen. Maar ook in dat geval, de tafeltennishal, zijn we er door een creatieve oplossing van de club en financiële middelen van de provincie, uitgekomen. En in een derde geval kwam alles als vanzelf bij elkaar: het geld, de plek en de fusie van twee hockeyverenigingen. Maar altijd was samenwerking, inzet en oog voor het belang van de ander aanwezig.

Ik heb daarbij een loopvirus opgelopen. Nooit gedacht dat ik zou gaan hardlopen, ik had vroeger op de voetbaltraining een broertje dood aan hardlopen. De bal, daar ging het om. Maar in 2012 was er plotseling de besmetting. Alleen maar toekijken werd te weinig; als anderen het kunnen, waarom ik niet? En misschien speelde mijn leeftijd ook een rol: de zestigste verjaardag was op komst. Mijn uitdaging werd het om nog voor mijn zestigste verjaardag aan de belangrijkste Zwolse hardloopwedstrijden mee te doen (Vijf mijl van Zwolle Zuid, Wavin Vier Engelse Mijlen, de Salverda Berkumloop (10 km) en de Stadshagen Run (10 km)).

Dat lukte en het virus bleek hardnekkig. Ik stelde nieuwe doelen, sneller en verder. Helaas dat laatste bleek lastig; ik liep tegen mijn fysieke grenzen aan: mijn oude knieblessure speelde op. En toen dacht ik aan de triathlon. In 2011 en 2012 heb ik het startschot gelost van de Triathlon Zwolle en daarbij met de organisatoren gesproken over de achtergrond van de deelnemers. Je denkt bij de triathlon aan superatleten en dat zijn de toppers ook. Maar ook de triathlon kun je voor je plezier doen. Natuurlijk moet je er voor trainen en als je weinig zwemt is dat nog een aardige uitdaging, maar het kan. Toen ik begon, juli 2013, kon ik nog geen 25 meter borstcrawl aan een stuk zwemmen.  In september heb ik de (1/8) triathlon van Zwolle voltooid. De vele trainingen (zwemmen, lopen, fietsen) voor de triathlon hebben mijn conditie, maar ook mijn gestel versterkt; de loopgrens is verlegd en dit jaar heb ik de 10 mijl van Zwolle-zuid, de Halve Marathon van Zwolle en de kwart triathlon van Zwolle op mijn programma staan. Misschien kom ik mijn grenzen tegen, maar voorlopig blijf ik zoeken. Lijkt me ook iets voor jullie.”

Gerrit Piek

 

Redactie

Redactie

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op via e-mail: [email protected]

Meer over Redactie